Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ollikainen lämnar Vörå – ställer upp i kommunalvalet i Malax

Från 2020
Mikko Ollikainen (SFP) ler mot kameran iklädd skjorta och kavaj.
Bildtext Mikko Ollikainen (SFP) ställer upp i kommunalvalet i Malax.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Mikko Ollikainen (SFP) meddelade på torsdagen att han kommer att ställa upp i kommunalvalet i Malax nästa vår. Därför säger han upp sig från sin tjänst som kommundirektör i Vörå.

– Det är med ett visst vemod jag tar det här beslutet, säger Ollikainen till Yle Österbotten när vi når honom på telefon.

På torsdagen meddelade Ollikainen att han ställer upp för SFP i vårens kommunalval i sin hemkommun Malax, och därför väljer att säga upp sig från sin tjänst i Vörå. Ollikainen har varit tjänstledig från arbetet som kommundirektör sedan 2019 då han blev invald i riksdagen.

– Det har funnits ett tryck från partiets sida på att jag ska ställa upp i kommunalvalet, och det har jag nu bestämt mig för att göra.

Det kan uppstå situationer där det blir en intressekonflikt mellan Malax och Vörå, och därför tycker jag det är redigast att agera så här.

― Mikko Ollikainen (SFP)

Att Ollikainen ställer upp i kommunalvalet i Malax innebär inte i sig något juridiskt hinder för att fortsätta som kommundirektör i Vörå, oberoende av om han blir invald eller inte. Däremot ser han en moralisk aspekt i det hela.

– Det kan uppstå situationer där det blir en intressekonflikt mellan Malax och Vörå, och därför tycker jag det är redigast att agera så här.

Ollikainen berättar att kontakten till Vöråborna kvarstår fastän han nu lämnar arbetet som kommundirektör.

– Det var en lärorik period i Vörå, och jag har fått många nya goda vänner den vägen. På det sättet känns det onekligen lite vemodigt.

Ollikainen berättar att han troligen kommer att ställa upp även i riksdagsvalet 2023.

”Renhårigt att göra så här”

Vörå kommunstyrelses ordförande Rainer Bystedt (SFP) blev inte överraskad av Ollikainens besked.

– Jag förstår honom. Det är renhårigt av Mikko att göra så här, och det uppskattar vi i vår kommun.

Bystedt tror inte att det skulle ha inneburit några större problem ifall Ollikainen hade haft kvar sin tjänst i Vörå samtidigt som han hade suttit i kommunfullmäktige i Malax.

– Personligen tror jag inte det, vi landsbygdskommuner lever ändå väldigt mycket i symbios. Men jag förstår honom och tror att han vill spela med öppna kort.

Rainer Bystedt.
Bildtext Vörå kommunstyrelses ordförande Rainer Bystedt (SFP).
Bild: YLE/Markus Bergfors

I det här skedet vill Bystedt inte spekulera om tidtabellen för valet av ny kommundirektör, men säger att man kommer att ta saken till behandling efter jul.

– För tillfället har vi fullt upp med vår budget.

Mikko Ollikainen vikarieras i Vörå av tf kommundirektör Tom Holtti.

Diskussion om artikeln