Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronapandemin stoppade Nobelfestligheterna men prisceremonin görs digitalt - se festligheterna i repris

Från 2020
Uppdaterad 10.12.2020 19:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nobelceremonin är inställd i år på grund av coronapandemin, men den traditionella prisceremonin kan ses digitalt, i en helt ny form, denna gång. Först i tur var Nobels fredspris.

I sändningen hörde vi den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersens tal och träffade prismottagaren Världslivsmedelsprogrammet WFP:s chef David Beasley. Han höll tacktalet från Rom å sin organisations vägnar.

Programmet är inte längre tillgängligt

"Hungerpandemi hotar"

Han kom med varningens ord från WFP-högkvartet: En hungerpandemi hotar världen just nu på grund av de många krig som rasar, klimatförändringen, och den utbredda kutymen att använda hunger som ett politiskt och militärt vapen.

- Coronapandemin gör läget mycket värre - nu hotas 270 miljoner människor av svält, sade Beasley.

Henkilökuva
Bildtext David Beasley höll Världslivsmedelsprogrammets tacktal.
Bild: Mikko Koski/Yle

Läs analys om årets mottagare av fredspriset.

Direktsänd digital sändning klockan 17.30

På torsdagskvällen är det dags för de övriga Nobelprisen. Då hör vi Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin och videohälsningar av de olika pristagarna som deltar från sina egna hemländer.

Kung Carl XVI Gustaf deltar i ceremonin med en digital hälsning.

Prisfesten kan du se överst i den här artikeln och på Arenan. Livesändningen började på torsdagen klockan 17.30 och nu kan festligheterna ses i repris.

Programmet är inte längre tillgängligt

Här ett plock bland de övriga prisen

Den amerikanska poeten Louise Glück är årets Nobelpristagare i litteratur. ”För hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”, motiverade Akademien valet.

Årets Nobelpris i fysik tilldelades Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez, som forskat i universums mörkaste hemligheter.

Medicinpriset gick år 2020 till forskning kring hepatit C-viruset. Priset delades lika mellan Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice.

Ekonomipriset till Alfred Nobels minne gick till Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.

Årets Nobelpris i kemi gick till genforskning. Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna har upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9, skrev Kungliga vetenskapsakademin på sin webbplats den 7 oktober.

Pristagarna har redan fått sina pris - i dag är det de högtidliga talens tur. Sveriges Radio följde med hur det gick till då årets medicinpristagare tog emot sitt pris i New York.

Här hittar du Nobelkommitténs officiella webbplats.

Nobelfesten har ställts in förut

Det är inte första gången som prisceremonin ställs in. Det skedde första gången år 1907 då kung Oscar II hade avlidit.

År 1924 fanns inga pristagare på plats, och år 1956 ställdes festen in efter Sovjetunionens inblandning i Ungern.

Också under krigsåren hölls inga Nobelfestligheter.

Artikeln uppdaterades vid 19-tiden med att festligheterna nu kan ses i repris.

Diskussion om artikeln