Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarus stänger gränsen för egna invånare - "järnridå och Gulag i sovjetisk stil", säger oppositionen

Från 2020
Uppdaterad 10.12.2020 16:33.
Säkerhetsvakter för bort demonstranter i Minsk 29.11.2020
Bildtext Säkerhetsvakter för bort demonstranter i Minsk 29.11.2020. Demonstrationer mot regimen har pågått i Belarus sedan augusti
Bild: AFP / Lehtikuva

Belarus kommer att stänga landets gränser för de egna invånarna senare den här månaden.

Regeringen i Belarus meddelade sent i går att gränserna kommer att stängas temporärt i ett försök att bekämpa covid-19.

Oppositionen betraktar den här åtgärden som ytterligare ett försök från regimens sida att skärpa greppet om regeringsmotståndare. En av oppositionens nyhetskanaler likställer regeringens beslut med införande av en "järnridå" i sovjetisk stil.

I enlighet med regeringens dekret kommer belarusiska medborgare och utlänningar med uppehållstillstånd i landet inte att kunna lämna landet via gränskontroller från och med den 20 december.

Förbudet gäller alla resor som inte har anknytning till studier eller jobb. Vissa undantag gäller i enskilda fall.

Det sägs inte i dekretet hur länge beslutet är i kraft.

De nya gränsrestriktionerna gäller inte flyg. Det nationella flygfältet i Minsk förblir öppet.

Aleksandr Lukasjenko har ännu ett hårt grepp om styret i Belarus. 7.12.2020
Bildtext Aleksandr Lukasjenko har fortfarande ett hårt grepp om Belarus
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Regeringskritiska demonstrationer har pågått i Belarus i över fyra månader. De fick sin början i och med att Aleksandr Lukasjeno utropade sig till segrare i presidentvalet i augusti - ett val som betraktas som riggat.

EU har riktat sanktioner mot Lukasjenko och hans allierade på grund av fusket i presidentvalet och till följd av myndigheternas våldsamma agerande mot demonstranter.

"Regeringen vill göra Belarus till ett stort fängelse där det råder rädsla och våld"

Oppositionsledaren SvetlanaTichanovskaja säger att beslutet att stänga gränserna innebär att "regimen gör allt den kan för att göra vårt land till en modern Gulag - ett stort fängelse där det råder rädsla och våld". Här refererar hon till de arbetsläger som byggdes upp av Joseph Stalin under sovjeteran.

Tichanovskaja skriver på kanalen Telegram att "Lukasjenko är rädd för publicitet och rättvisa" och att "han hoppas på att stängda gränser ska kunna dölja alla hans brott".

Svetlana Tuichanovskaja på besök hos Sveriges utrikesminister 17.11.2020aj
Bildtext Svetlana Tichanovskaja på besök hos Sveriges utrikesminister i Stockholm 17.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Hon konstaterar också på Twitter att Lukasjenko inte har bekymrat sig för covid-19 tidigare. "Nu kan förtryckta belarusier inte fly och ansöka om asyl utomlands".

Många belarusiska oppositionsledare har flytt över gränsen till EU-länderna Polen, Litauen och Lettland efter att de belarusiska myndighetera hårt slagit ner på människor som protesterat mot landets styre.

Hjärnflykt till grannländerna

Belarus står också inför så kallad hjärnflykt.

Grannländer som Ukraina och de baltiska länderna har välkomnat belarusiska medborgare och företag, och erbjuder dem både snabba immigrationsprocesser och skatteavdrag för omlokalisering.

Premiärminister Roman Golovtjenko sa nyligen att Belarus måste börja arbeta för att hejda begåvade människors flykt från Belarus, framför allt de ungas flytt.

Källa: Reuters