Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I år bjuder de västnyländska luciorna på virtuella julhälsningar - vi har följt inspelningen av Tenala-Bromarvs luciakröning

Från 2020
En man bandar lucia och tärnor inne i en kyrka, Yles tekniker filmar i sin tur mannen som filmar. Båda männen har munskydd.
Bildtext Kjell Wikström från Ekenäsnejdens församling filmar luciakröningen i Tenala kyrka. Yle Västnylands Christoffer Westerlund gör i sin tur en video på hur årets luciakröningar fixas i år.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det här minst sagt annorlunda året bjuder också på annorlunda luciakröningar och julsånger. Vi har besökt Tenala kyrka där hela luciafesten spelades in mitt under en vanlig skoldag i början av veckan.

Årets lucia i Tenala och Bromarv heter Andrea Lagerström. Folkhälsan i Tenala beslöt att man också i år, trots coronarestriktioner, låter ortsborna välja en lucia för år 2020.

Tärnor inne i en kyrka, de har munskydd på sig. Förbereder sig, fixar bland annat med ljus och ljusmanschetter av lingonris.
Bildtext Förberedelser inför inspelning. Alla tärnor och lucia bar munskydd när kamerorna ännu var släckta.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Folkhälsan visste i ett tidigt skede att vi inte kan ordna luciafest inomhus, men vi hoppades länge på en luciafest utomhus, på torget i Tenala, säger Frida Stenwall, som ansvarar för arrangemangen i år.

Nu är också evenemang utomhus inhiberade.

Lucia med sex tärnor ute på kyrktrappa. De är klädda i vita kappor av fuskpäls.
Bildtext Folkhälsan i Tenala har i år låtit sy upp vita kappor i fuskpäls eftersom den ursprungliga planen var att hålla luciakröningen utomhus.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Då blev enda alternativet att filma lucia på förhand så att alla får ta del av det, konstaterar Frida Stenwall.

Yle Västnylands Christoffer Westerlund och jag var på plats i Tenala kyrka på onsdagen (9.12) när lucia Andrea Lagerström tillsammans med tärnorna Alice Olin, Astrid Rehn, Alexandra Fredriksson, Jenny Andström, Linn Hinds och Sara Nylund sjöng några bekanta, stämningsfulla julsånger och så förstås luciasången.

Lucia med sex tärnor inne i en kyrka.
Bildtext Det var riktigt stämningsfullt i Tenala kyrka trots att det inte var luciadagsmorgon utan en helt vanlig, grå onsdag när luciakröningen bandades. Från vänster Alice Olin, Astrid Rehn, Alexandra Fredriksson, Andrea Lagerström (lucia), Jenny Andström, Linn Hinds och Sara Nylund.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Kjell Wikström, ungdomsarbetsledare vid Ekenäsnejdens församling, filmade luciakröningen och sångerna.

Yle Västnylands Christoffer Westerlund filmade i sin tur hur det gick till när inspelningen av luciakröningen gjordes.

Slutresultatet kan du se här: (Artikeln forsätter efter videon)

Se när lucia i Tenala blir virtuell - Spela upp på Arenan

Den egentliga inspelningen av luciakröningen i Tenala kan du se på Ekenäsnejdens församlings Youtubekanal.

Bandat luciaprogram från Pojo kyrka

Det är inte bara i Tenala som luciakröningen spelas in i förväg för att sedan visas på olika kanaler på själva luciadagen.

I Karis och Pojo är det den lokala Lionsklubben som av tradition ordnar lucia.

Pojo kyrka exteriör
Bildtext Kröningen av Karis-Pojo lucia brukar ordnas antingen i Karis kyrka eller i Pojo kyrka. I år skedde kröningen i Pojo.
Bild: Yle/Leif Lindgren

I år beslöt klubben att man inte väljer någon lucia 2020. I stället har man i förväg spelat in luciaprogram i Pojo kyrka. Tidigare tärnor och lucia har ställt upp och programmet sänds på lokala Kex-tv på söndag klockan 19.

Efter det kan man i två veckors tid ta del av luciaföljets sånger på Lionsklubbens webbplats och Facebooksida, berättar presidenten för Lions club i Karis, Monika Wikström.

Alternativt luciaprogram i Ekenäs

Ekenäsnejdens svenska församling meddelade redan i början av oktober att årets kandidatnominering i Ekenäs är inställd på grund av coronaläget. Ekenäsborna kommer i stället att bjudas på ett alternativt luciaprogram som har bandats i förväg av Kex-tv och som sänds på deras kanal på luciadagskvällen.

Konserten kommer att kunna ses efteråt i församlingens Youtubekanal.

Luciapaket och virtuell luciahälsning i Sjundeå

I Sjundeå beslöt lokala Folkhälsan att ingen ny lucia skulle väljas.

Tanken var att fjolårets luciafölje med lucia Ida Hilkku skulle uppträda på vissa traditionella men trygga evenemang, bland annat julgatans öppning. Alla evenemang har inhiberats och nu kommer Sjundeåborna i stället att få en videohälsning av lucia.

Ljus i en luciakrona.
Bildtext I synnerhet på daghem är elektriska ljus att föredra i luciakronan, men många äldre lucior föredrar levande ljus.
Bild: Yle/Cecilia Wikman

Folkhälsan i Sjundeå har den här hösten också erbjudit ett så kallat luciapaket, med bland annat krona, kläder och ljus om någon av kommunens enheter vill ordna egen lucia.

Fem enheter inom äldreomsorgen och småbarnsfostran har bett om och fått ett luciapaket, berättar Jessica Lodenius, ordförande för Folkhälsan i Sjundeå.

Ingås nyvalda lucia kröns på kommunens Youtubekanal

Ingå medborgarinstituts styrelse har enhälligt beslutat att Linda Österman är Ingås lucia år 2020. Ingå har alltså valt lucia i år. Kröningen blir virtuell och visas på Ingå kommuns Youtubekanal på luciadagen från och med klockan 10.

Ingen lucia i Hangö

I Hangö har ansvaret för luciaarrangemangen växlat mellan olika föreningar. De senaste åren har det varit svårt att få både luciakandidater och tillräckligt med frivilliga som behövs för att fullfölja alla luciaprogram, med bland annat bilskjutsar och hjälp att klä på och tända ljus.

I fjol trädde Hangö svenska församling in och ordnade lucia, när Hangö såg ut att bli helt utan en egen lucia. I år blir det däremot inget luciaprogram i Hangö.

Församlingen hade redan planer på att att det skulle finnas många lucior på högmässan i Hangö kyrka den 13.12, men eftersom coronarestriktionerna gjorde det omöjligt, har församlingen skrinlagt de planerna, berättar församlingssekreterare Birgit Isaksson.

Porträttbild på Finlands lucia framför en julgran.
Bildtext Det blir en hel del annorlunda arrangemang också kring Finlands lucia 2020, Ingrid Enckell. Hon är Helsingforsbo, men ryktena säger att hon sommarjobbade i Ingå. Så kanske vi kan leka med tanken att hon är pyttelite västnylänning i alla fall.
Bild: Janne Lindroos / Yle

I år blir många lucior virtuella, följ med när lucia Andrea Lagerström med tärnor filmas i Tenala kyrka

8:48

Diskussion om artikeln