Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Patrick Degerman: "Jag tittade bakåt och såg en två meters haj som nafsade på mina simfenor"

Från 2020
Patrick Degerman
Bildtext Patrick Degermans upptäcksresor har tagit honom över hela världen.
Bild: Patas fotoarkiv

Vad hände när Patrick "Pata" Degerman backade från en isbjörn? Vilken är den farligaste situationen han har varit med om under vattnet? Har han hittat paradiset på jorden? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till upptäcktsresande Patrick Degerman.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är upptäcktsresande Patrick Degerman.

Patrick "Pata" Degerman har sett platser på jorden som de flesta av oss aldrig kommer att se och som många av oss aldrig ens har hört talas om. Han är upptäcksresande och har bland annat besökt små öde öar, Arktis, Antarktis, Amazonas regnskog och Himalaya. Pata har många resor och äventyr på kommande till världens alla hörn. De senaste månaderna har han dock gjort som många andra och rest i Finland, detta eftersom pandemin sätter stopp för hans expeditioner utomlands.

Patrick "Pata" Degerman har i denna serie fått frågor av kulstötaren Tomas Söderlund, producenten Janne Hyöty, skådespelaren Susanne Marins, fotbollsspelaren Linda Sällström, artisten Hanna Lagerström, programledaren Märta Westerlund, dansbandslegenden Hans Martin, artisten Fredrik Furu, skådespelaren Jonas Bergqvist och mediaproducenten Tage Rönnqvist.

Hanna Lagerström står svartklädd framför ett stängsel och tittar in i kameran.
Bildtext Hanna Lagerström rappar på Närpesdialekt.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Hanna Lagerströms fråga: Vilken är den farligaste situationen som du har befunnit dig i?

– De farligaste situationerna jag varit med om har nog orsakats av människor. Det kan vara någon som vill ha din klocka och hotar dig till livet. Naturen säger oftast till på förhand om det blir dåligt väder. Vad gäller djur och insekter så bör man veta hur man ska uppföra sig i närheten av dem. Spindlar och skorpioner kryper gärna ner i din ryggsäck, så det gäller att hålla den stängd annars kan det gå illa.

– Jag hade ett spännande möte med en isbjörn nyligen. Vill ni komma nära en isbjörn är det några saker ni ska komma ihåg. Det ska blåsa i era ansikten så isbjörnen inte lika tydligt känner er doft, ni ska vara en grupp så dofterna förvirrar den och ni ska stå i en klunga för då vet inte isbjörnen vilket djur ni är. Därtill ska isbjörnen gärna ha solen i ögonen och i gruppen bör det finnas två personer som har vapen och känner till hur isbjörnarna beter sig.

– Just den här gången så stod vi ungefär fem meter från en isbjörn och tog foton på den. Jag ville ta foton snett nerifrån så jag lade mig ner framför den. Då trodde den att jag var en säl så den började komma närmare. Jag steg snabbt upp och började backa, men backade då på min egen kameraväska så jag föll bakåt. Då sträckte alla upp händerna i luften och började ropa och då tog isbjörnen ett steg tillbaka igen. Det var lite spännande.

Linda Sällström kastar bollen i luften med en koncentrerad min
Bildtext Linda Sällström har gjort flest mål i finska landslaget.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Linda Sällströms fråga: Vem skulle du helst vara: Muminpappan, Jakob Dunderskägg eller Pippi Långstrumps pappa?

– Jag skulle helst vara Pippis pappa för jag tycker om att vara på öde öar. Jag har besökt många öar i bland annat Tahiti, Tonga, Fiji och Palau. För 20 år sedan sade jag åt min fru att vi ska åka iväg och söka efter paradiset på jorden. Jag hade sett en bild på en liten atoll i Franska Polynesien. Vi kom fram till atollen och möttes av fantastiska vyer, men det var inget paradis. Stranden var full med korallbitar så vi kunde inte gå barfota, det var massor med hajar i vattnet och små insekter bet oss hela tiden. Då kom jag fram till att paradiset finns mellan öronen. Alla platser har sina egna problem, du måste hitta paradiset i huvudet på dig själv.

Susanne Marins
Bildtext Susanne Marins var en av skådespelarna i Född i Farstun.
Bild: Frank A. Unger

Susanne Marins fråga: Har du haft någon riktigt skrämmande upplevelse under vattnet?

– En gång var vi ett gäng och harpunerade. Jag tog foton under vattnet och medan jag fotade märkte jag att någonting stötte till mina simfenor. Jag tittade bakåt och såg en två meters haj som nafsade på mina simfenor. Jag viftade då bort den. Den hade säkert kommit dit eftersom det var blod i vattnet i och med att vi harpunerade.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Pata om vad som är det vackraste han sett, när han trodde han blivit tokig på Antarktis och vad han ångar.

Patrick Degerman: "Jag tittade bakåt och såg en två meters haj som nafsade på mina simfenor"

37:10