Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränskontrollerna fortsätter till nästa år – ny smittskyddslag gavs till riksdagen

Från 2020
Statsminister Sanna Marin talar till pressen. Bilden är en närbild, där bara hennes huvud och axlar syns.
Bildtext De inre gränskontrollerna fortsätter. Regeringen Marin fyller ett år i dag och deras arbete har präglats av coronaepidemin.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Finland fortsätter med gränskontrollern vid de inre EU-gränserna. Samtidigt gavs förslaget till ny lag om smittsamma sjukdomar till riksdagen.

Finland fortsätter med gränskontrollerna vid de inre EU-gränserna fram till den 12 januari 2021. Beslutet motiveras med att skillnaden i smittläget mellan Finland och andra länder har vuxit.

Reserestriktionerna ser i stort sett ut som tidigare och gäller fortfarande Schengenländerna, EU-länderna utanför Schengenområdet och Storbritannien. Gränsvärdet för restriktionerna är ännu 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer de senaste två veckorna i avreseländerna.

Det enda som är tillåtet är återresor till Finland, transittrafik, arbetsresor och resor av nödvändiga skäl.

För de som kommer till Finland rekommenderas karantän i tio dygn. Karantänen kan förkortas med två frivilliga coronatest. Men det finns undantag, så som resandet mellan Finland och Sverige.

Det är fortfarande möjligt att pendla till bland annat Estland och Sverige för att jobba utan frivillig karantän. Pendlingstrafik vid Finland och Norges landsgräns är också möjlig.

Statsrådet avråder ändå från att resa om det går att undvika. Fritidsbåtstrafik från EU- och Schengenländer till Finland begränsas inte.

En kvinna med ett mönstrat munskydd står i en rulltrappa i ett köpcentrum.
Bildtext Snart kan besök till köpcentrum begränsas.
Bild: Yle / Arash Matin

Förslag kan begränsa hobbyer och stänga lekplatser

Regeringen har i dag också överräckt sitt förslag om en ändring av lagen om smittsamma sjukdomar till riksdagen för behandling.

Förslaget skulle öka lokala och regionala myndigheters befogenhet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Myndigheterna skulle få rätt att införa regionala restriktioner för affärs- och fritidsaktiviteter, till exempel genom att stänga lokaler eller begränsa kundantal.

Myndigheternas befogenheter skulle variera beroende på hurdant regionens smittläge är.

I den värsta smittfasen, fasen för allmän samhällsspridning, kunde till exempel lekplatser, idrottsanläggningar och allmänna utrymmen i köpcentrum stängas av myndigheterna. Också hobbyverksamhet kunde påverkas.

Diskussion om artikeln