Hoppa till huvudinnehåll

Sport

17 tävlingar på 24 veckor gjorde året väldigt annorlunda – Kimi Räikkönen insåg redan i vintras att säsongen blir jobbig för Alfa Romeo

Från 2020
Uppdaterad 10.12.2020 17:13.
Kimi Räikkönen.
Bildtext Kimi Räikkönen.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Säsongen försenades kraftigt men sedan i juli har det varit full rulle för formel 1-förarna. Nu återstår bara en tävling innan de får pusta ut och börja ladda för en ny säsong och troligtvis en ny bubbla. Vi får se vad som händer i framtiden, säger Kimi Räikkönen.

När Kimi Räikkönen korsar mållinjen i Abu Dhabi på söndag får han lägga sin 18:e formel 1-säsong till handlingarna. En säsong där mycket har gått snett för den 41-årige finländaren.

Alfa Romeo klarade inte av att följa upp sitt starka 2019, främst på grund av att Ferraris motor inte höll måttet. Redan under vintertesterna i Barcelona, och före någon trodde att coronaviruset skulle spridas över världen, förstod Räikkönen att det skulle bli ett utmanande år.

– Säsongen blev inte alls som vi förväntade oss eller ville. Redan under testerna insåg vi att vi inte var där vi ville och det var en besvikelse. Men snart är det över och då får vi börja från rent bord.

– Det är ett lopp kvar, sedan får vi vila lite och börja förbereda oss för nästa säsong. Vi måste försöka bli bättre, säger Räikkönen enligt STT.

Kimi Räikkönen kör på Mugello.
Bildtext Räikkönen har bara tagit poäng i två tävlingar den här säsongen.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

"Året har inte varit normalt för någon"

Det är inte enbart för Räikkönen som säsongen inte gick som förväntat. F1-cirkusen lamslogs när coronaviruset vände upp och ner på hela världen.

Flera lopp ställdes in och först i juli kunde den första tävlingen genomföras. Det blev också starten på en intensiv period och på söndag kommer förarna att ha kört 17 lopp på 24 veckor.

– Det har varit många tävlingar på kort tid men de flesta har varit i Europa. Det här året har inte varit normalt för någon och utanför sporten har allt varit annorlunda, säger Räikkönen.

Planen för nästa säsong är att 23 lopp ska köras med start i Australien i mars. I år har förarna levt i en tävlingsbubbla och mycket tyder på att den kommer att finnas kvar när säsongen 2021 startar.

Australiens gräns har varit stängd sedan mars och enligt webbplatsen Motorsport kommer man inte att öppna utan krav på karantän tills det finns ett väletablerat vaccin.

– Vi får se vad som händer i framtiden och vi väljer inte var och när vi kör. Vad som än händer så ska vi försöka göra vårt bästa, säger Räikkönen.

Yle Sporten följer med säsongens sista lopp live på webben på söndag.

Diskussion om artikeln