Marocko normaliserar diplomatiska relationer med Israel – USA erkänner Västsahara som del av Marocko i gengäld
Marocko återknyter sina diplomatiska relationer till Israel, uppger USA:s president Donald Trump på Twitter. Marocko är nu det fjärde arablandet som i år upprättar diplomatiska förbindelser till Israel efter amerikansk medling.
Föregångarna är Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan.
Trump beskriver händelsen som ett massivt genombrott för fred i Mellanöstern.
Nyhetsbyrån AP rapporterar att Marockos kung Mohammed VI och Trump har enats om att Marocko ''återupprättar de diplomatiska förhållandena och utvidgar det ekonomiska och kulturella samarbetet för att främja stabilitet i regionen''.
I och med det ska flygplan nu kunna börja trafikera rutten mellan Rabat i Marocko och Tel Aviv i Israel inom snar framtid.
Trump backar upp Marocko i Västsaharafrågan i gengäld
Trump uppger också att han talat med Marockos kung per telefon och kungjort att USA nu betraktar det omtvistade Västsahara som en del av Marocko.
– Marocko erkände USA år 1777. Därför är det lämpligt att vi erkänner deras suveränitet i Västsahara, skriver Trump.
USA talar nu för att Västsahara ska bli en marockansk region med självstyre, och uppmanar parterna att börja samtala så snabbt som möjligt.
Kung Mohammed VI gläds över USA:s ställningstagande och kallar det för ett historiskt steg.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att överenskommelsen än en gång är en glimt av ljus på fredsfältet.
Också Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi uppger att han uppskattar det ''viktiga steget att normalisera relationen mellan Marocko och Israel'' i ett inlägg på Twitter.
Egypten och Jordanien har redan innan Trumps tillträde normaliserat relationen med Israel.
Jared Kushner: Saudiarabien följer efter
Förhoppningarna kring att också Saudiarabien ska sälla sig till ledet av länder som normaliserar sina relationer till Israel är stora, enligt Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner.
Enligt Kushner är det endast en tidsfråga innan Saudiarabien följer efter.
USA:s medling är del av Donald Trumps fredsplan där man bland annat strävar efter att ena tidigare fiender för att tillsammans göra motstånd mot Iran, som betecknas som gemensam fiende.
Konflikten om Västsahara - en av världens mest långvariga konflikter
Västsahara är beläget längs med den västafrikanska kusten vid Atlanten, sydväst om Marocko. Konflikten i Västsahara har pågått sedan 1970-talet, och hotade nyligen att blossa upp igen.
Marocko invaderade Västsahara år 1975, och innan det var det en spansk koloni sedan 1880-talet. Flera västsaharier flydde då till Algeriet.
Marocko kontrollerar i dagens läge stora delar - upp till 80 procent- av Västsahara militärt, medan den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario utropat området till en självständig stat. Polisario stöds av Algeriet.
En barrikaderad gräns har upprättats mellan den marockanskt kontrollerade delen och den som kontrolleras av Polisario.
FN: Vår ställning oförändrad
Polisario fördömer Trumps förfarande å det starkaste.
– Trumps beslut ändrar ingenting i juridiska termer i fråga om Västsahara eftersom det internationella samfundet inte erkänner området som marockanskt, sa rörelsen i ett uttalande.
FN har stött Polisarios önskan om en folkomröstning, men en sådan har ändå inte genomförts - främst på grund av att man inte är överens om vem som ska få delta.
FN meddelar att man står fast vid sin ställning vad gäller Västsahara, trots dagens bud från amerikanskt håll.
– Lösningen på frågan kan fortfarande hittas, tror FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
FN uppmanar både Marocko och Polisario att undvika alla situationer som kan leda till att den redan spända relationen parterna emellan försämras.
Källor: AP, Reuters, AFP, TT