Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu en federal avrättning i USA vädjanden till trots - Trump-administrationen slår nya avrättningsrekord

Från 2020
Uppdaterad 11.12.2020 08:42.
Demonstranter samlades för att protestera mot dödsstraffet utanför fängelset i Terre Haute i juli i år.
Bildtext Demonstranter samlades för att protestera mot dödsstraffet utanför fängelset i Terre Haute i juli i år.
Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY

En svart 40-årig man avrättades i natt i Indiana för mord som han var delaktig i för 22 år sedan. Det här var Trump-administrationens nionde federala avrättning. Det var också den första federala avrättningen på 130 år som genomfördes under övergångsperioden mellan två presidentadministrationer.

Brandon Bernard avrättades med en giftinjektion i ett fängelse i Terre Haute, Indiana natten till fredagen, finsk tid. Bernard var dömd till döden för mord på ett prästpar i Texas sommaren 1999, då Bernard var 18 år gammal.

Bernard och några andra ungdomar kapade parets bil, låste in paret i bagageutrymmet, tog pengar från deras bankkort och efter att Bernards kamrat skjutit det unga paret, tände Bernard eld på bilen.

Anledningen till att det här brottet dömdes på federal, det vill säga nationell nivå, var att morden inträffade på ett område som tillhörde en militärbas.

Den här bilden på Brandon Bernard har offentliggjorts av hans försvarsteam. Det är oklart när bilden tagits.
Bildtext Den här bilden på Brandon Bernard har offentliggjorts av hans försvarsteam. Det är oklart när bilden tagits.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Över 500 000 människor har skrivit under vädjanden om att Bernards dödsstraff skulle omvandlas till ett livstidsstraff. Fem jurymedlemmar från rättegången mot Bernard har också vädjat för hans liv för att de anser att han inte avsåg att mörda paret.

Den amerikanska realitykändisen Kim Kardashian har varit djupt engagerad i fallet och har skrivit många olyckliga Twitter-inlägg efter nattens avrättning.

Enligt Kardashian var Bernard numera en helt annorlunda och bättre person än vad han var som tonåring. Hon skriver bland annat att han var hoppfull och positiv ända till slutet och att han var djupt ångerfull och ledsen för den smärta hans brott åsamkat.

Trump-administrationen slår flera avrättningsrekord

President Donald Trump är anhängare till dödsstraff sedan länge och hans presidentadministration började verkställa federala dödsstraff i somras efter en paus på 17 år.

Det trots att exempelvis delstaten Texas, som i allmänhet genomför flest avrättningar, har låtit bli att verkställa dödsstraff med hänvisning till smittrisken under den pågående coronapandemin.

Innan Trump-administrationen återupptog de federala avrättningarna hade bara tre federala dödsstraff verkställts under de senaste 45 åren.

Nu när Bernard avrättats har Trump-administrationen redan hunnit med nio avrättningar.

Lär inte bli Trumps sista avrättning

Enligt amerikansk tradition verkställs inga federala dödsstraff under övergångsperioden mellan två presidentadministrationer. Det här var den första gången på 130 år som det skedde.

Det lär inte bli den sista avrättningen av det här slaget innan Joe Biden tillträder den 20 januari. Ytterligare fyra federala avrättningar är att vänta före det.

Biden är ingen förespråkare för dödsstraff och har lovat att federala dödsstraff inte kommer att verkställas under hans presidentperiod.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln