Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Incidenten vid kärnkraftverket Olkiluoto över: "Något liknande har aldrig tidigare hänt i Finland"

Från 2020
Uppdaterad 11.12.2020 10:43.
Olkiluoto 3-ydinvoimala.
Bildtext Incidenten vid Olkiluoto kärnkraftverk är över.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Störningen vid den andra reaktorn i Olkiluoto utgjorde ingen fara för människor eller omgivning, meddelar myndigheterna. Nu gäller det ändå att lära sig av situationen, säger Strålsäkerhetscentralens biträdande direktör Tomi Routamo.

Tidigt på morgonen meddelade Industrins kraft att störningssituationen var över.

Orsaken till störningen har hittats och reparationsarbetet fortsätter. Enheten används inte för elproduktion tillsvidare. Det var varmare vatten än normalt som hamnade i reaktorvattnets rengöringssystem, och det ledde till förhöjd strålning.

Situationen orsakade ändå inte fara för människor eller miljön. Strålsäkerhetscentralen utför i dag kontrollmätningar i närområdet.

Strålsäkerhetscentralens biträdande direktör Tomi Routamo konstaterar att händelsen med finländska mått mätt är sällsynt.

- På det sättet är det en sällsynt situation att något liknande aldrig tidigare har hänt i Finland, säger Routamo.

Internationella atomenergiorganet IAEA meddelade att man följer med situationen, men enligt Routamo har organet nu minskat sin beredskap igen, eftersom störningen är över.

Ska ta lärdom

Enligt Tomi Routamo måste Finland ta lärdom av incidenten, trots att den inte var farlig för människor eller omgivning.

- Vi försöker nu fundera vad vi kan lära oss och vad anläggningen kan lära sig, och hur vi kan förbättra vår egen verksamhet för framtiden.

Reaktorn ligger alltså nere för tillfället men Industrins krafts tekniska chef Sami Jakonen tror att elproduktionen kan återupptas redan på söndag.

Bakgrundsstrålningen större än läckan

Tomi Routamo förklarar att ingen utsattes för farlig strålning på grund av störningen.

- Ingen på kraftverket utsattes för strålning och inget radioaktivt material läckte ut i omgivningen så att det kan upptäckas.

Gränsvärdena är så små att finländarna utsätts för tio gånger så mycket bara av bakgrundsstrålningen

- Även under normalanvändning sipprar en del strålning ut men de mängderna är en bråkdel av de gränsvärden som finns. Och de gränsvärdena är så små att finländarna utsätts för tio gånger så mycket bara av bakgrundsstrålningen, säger Routamo.

Bakgrundsstrålningen är den strålning som människor oundvikligen utsätts för konstant. Den består av kosmisk strålning från rymden och radioaktiva material på jorden, som radon och radium men även till exempel röntgenstrålning och kärnvapen som människan skapat.

Strålsäkerhetscentralen kommer trots att inget tyder på att störningen innebar fara att genomföra kontrollmätningar i Olkiluotos närområde för att säkerställa att allt är under kontroll.

Diskussion om artikeln