Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kommuner piffar upp logor och sloganer – frågan är väl varför

Från 2020
Två människor som hoppar av glädje mot solnedgången
Bildtext Hur mycket höjer en kommunslogan livskvaliteten?
Bild: Pixabay.com, CC0

Frågar man pr-folket är en kommun en rätt svår sak att branda och marknadsföra. Fast du så skulle komma på världens häftigaste slogan eller logo för din kommun.

En kommun betyder rätt sällan något väldigt emotionellt för invånaren. Däremot kan en kommun innehålla sånt som fina stränder eller parker eller byggnader eller monument som har högt emotionellt värde. Och då också pr-värde.

Men Vega eftermiddags granskande kommunala pr-svep ger vid handen att kommunerna inte viker sig i pr-frågan. Tvärtom har flera av dom modigt lanserat nya sloganer och logor den senaste tiden.

För nån vecka sen berättade vi om Ingå som satsar över 90 000 euro på mera reklam nästa år. Kommunens budskap "Glad i Ingå" ska ej få gå någon förbi!

Ingå kommundgård.
Bildtext Luftigt avslappnat utrymme på Ingå kommungårds gård.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Ingå kan dessutom stoltsera med att ha en egen officiell kommunblomma (förgätmigej) samt ett eget kommundjur (måsen). I nåt skede måste nån eventuellt prata allvar med Ingå.

Karlebys lyckade miss med Kuk-kula behöver knappast någon längre presentation just nu.

Inga pengar i världen kunde antagligen ha fått även den bästa pr-agent att inse att det som staden Karleby behöver just nu är testiklar och en leende sälkut.

Kommunen vägvisare på skogsstigen

Sibbo möter 2020-talet med både ny kommunslogan och logo.

symbol med ordet "Sibbo" bredvid
Bildtext Betraktaren får enligt Sibbo själv läsa in vad hen vill i den nya kommunlogor.

Sloganen "Börja din dag på skogsstigen" ska inte tas som den stränga passiv-aggressiva uppmaning man kanske först upplever den som, utan tanken är att sloganen ska avspegla det välmående den mångsidiga naturen i Sibbo erbjuder. Så här lyder instruktionerna från kommunen åtminstone.

Pyttis uppdaterade sin slogan år 2016. Den gamla och eventuellt en smula oambitiösa "Små positiva upplevelser" fick ge vika för nya sloganen "Vägvisare ända sen 1347". Dåvarande kommundirektören beskrev sloganen som en bra förmedlare av kommunens starka identitet, livskraft samt förmåga till förnyelse.

Social- och hälsovårdsavdelningen i Pyttis.
Bildtext Förkyld i Pyttis? Hälsan fixar man här isåfall.
Bild: YLE/ Kim Wiik

Så sent som i augusti i år avslutade Pedersöre kommun en invånartävling i vilken man fick föreslå en ny slogan. Den gamla trotjänaren "Allt finns, mera ryms" verkar ha levt ut sin tid. 

Fast den gamla får dock hänga med ännu tills man sållat klart bland de inkomna förslagen och korat en vinnare, upplyser kommunens informatör per mejl. 

Bland kommuner som verkar ha slagit sig till ro med sin slogan och helt enkelt hittat de rätta orden i sloganform, kan man nämna Sjundeås "Nyckeln till Lyckan", Borgås "Drömmarnas hemstad", Åbos "Kiss My Turku".

Korsholm har intressant nog ingen officiell slogan men när den kommunala lågan behöver flamma upp har man ledorden "Växande och viljestark" färdigt uttänkta, bekräftar man från kommunkansliet.

All in med egen kommunlåt

Är man en riktig spelare har man ordnat med en egen låt till sin kommun. Vega eftermiddags granskande kommunala pr-svep hittade några exempel på detta.

I början av 1990-talet satsade Vörå kommun rejält på att locka folk till sig. Man ville erbjuda förmånliga tomter och tog kontakt med en lokalradiostation med uppdraget att skapa en catchig säljande låt om Vörå som kommun att bo i.

Resultatet - som du kan höra här - överträffade alla förväntningar..

Vörå-Maxmo kommungård.
Bildtext Vid Vörå kommungård sköts det administrativa.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Carina Nyqvist på kommun berättar att Vörå använt låten också i senare kampanjer. Den ska dessutom ha uppdaterats och gjorts i klockren tidsenlig rap-version på båda inhemska.

Från Kingston till Öuran

År 1992 fyllde Larsmo kommun 125 år. Inför jubiléet ordnade Larsmo När-Tv en inspelning av en egen lokal version av Goombay Dance Bands "Sun of Jamaica" från 1979. 

Resultatet blev "Dröm om mitt Larsmo" med en text i vilken en utflyttad Larsmobo drar sig till minnes allt det fina som hen lämnat bakom sig. 

Fem personer sjunger på en klippa.
Bildtext Karibiska toner vid norra Kvarken.

Lyssna på låten här - se bara till att ha näsdukar nära till hands..

Barnens Kronoby i toner

I Vega eftermiddags granskande kommunala pr-svep konstaterades att det ändå verkar vara rätt sällsynt med att besjunga en kommun. Antagligen av en riktigt bra orsak.

Efter svepet tog dock Eva-Lott Björklund kontakt och tipsade om egna nyskrivna låten "Mitt Kronoby". 

Låten skrevs till 50 års jubiléet av sammanslagningen av Kronoby, Nedervetil och Terjärv. Texten bygger på skolelevers tankar om vad som gör den egna orten Kronoby till den bästa platsen att bo på. 

Biblioteket i Kronoby.
Bildtext Den lässugna rekommenderas Kronoby bibliotek.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

"Mitt Kronoby" kan du lyssna på här, genast i början av klippet.

Sitter du på flera kommunala musikaliska verk får du väldigt gärna tipsa om dom i kommentarerna här under.

Diskussion om artikeln