Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Utsläppen i EU ska minska med 55 procent till 2030 – Marin: Ett ambitiöst men nödvändigt mål

Från 2020
Sanna Marin
Bildtext Sanna Marin anländer till toppmötet i Bryssel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU:s stats och regeringschefer har efter nattliga förhandlingar enats om att skärpta klimatmål för 2030. Utsläppen ska minska med åtminstone 55 procent istället för 40 procent som är det nuvarande målet.

Bryssel

De 27 EU-ländernas ledare blev tvungna att tillbringa hela natten i Europabyggnaden i ett försök att enas om klimatmålen för 2030.

Resultatet – ett krav på att reducera utsläppen med 55 procent jämfört med nivån år 1990 - är ambitiöst men oumbärligt säger statsminister Sanna Marin (SDP).

– Vi vet att det är ett ambitiöst mål vi kommit överens om tillsammans, men det är ett nödvändigt steg om vi ska leva upp till det vi förbundit oss vid i Parisavtalet.

Europeiska rådets slutsatser ligger som grund för en bindande klimatlag som kommissionen väntas lägga fram nästa sommar.

Många frågor måste lösas

Många frågor måste alltså ännu utredas i närmare detalj.

Det handlar till exempel om vilket ansvar enskilda medlemsländer har för att EU ska uppfylla klimatmålen och hur länder som är beroende av fossila bränslen ekonomiskt ska klara av övergången till renare energiformer.

Polen har med uppbackning av en grupp likasinnade länder krävt ekonomiska garantier för att kunna förverkliga den gröna omställning som EU vill genomföra under de kommande åren.

Marin säger att hon har förståelse för att vissa länder har en längre startsträcka än andra i klimatfrågan.

– Vi har nått en överenskommelse, men samtidigt är det viktigt att förstå att medlemsländerna har olika förutsättningar för att närma sig det gemensamma målet.

EU-budgeten stöder klimatmålen

I EU:s långtidsbudget har man reserverat pengar för att stöda de länder som fortfarande är beroende av fossila bränslen att förnya sina energisektorer.

Det faktum att EU-ledarna igår lyckades enas om en långtidsbudget för EU banade således också väg för en kompromiss i klimatfrågan

Marin betonar att de skärpta klimatmålen går hand i hand med Finlands nationella klimatpolitik som hör till de mest ambitiösa i Europa.

– Det är definitivt en viktig fråga för exporten och företagen.

Macron: Det finns ingen plan B

Frankrike hör till de länder länder som varit pådrivande i klimatfrågan.
President Emmanuel Macron gläder sig åt att man lyckats enas i frågan inför Parisavtalets stundande femårsdag.

– Vi européer förbinder oss vid att minska på växthusutsläppen med åtminstone 55 procent till 2030. 10 år är imorgon. Så låt oss göra vårt bästa för att lyckas, skriver Macron på Twitter.

Emmanuel Macron
Bildtext Frankrikes president Macron.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bland miljö- och klimatorganisationerna går åsikterna däremot isär. Organisationen European Climate Foundation applåderar beslutet:

– Det handlar inte längre om ett klimatmål utan en samhällelig målsättning för hela EU, skriver verkställande direktören Laurence Tubiana i ett pressmeddelande.

– Det var inte lätt att nå en överenskommelse om att skärpa målet för utsläppsminskningar till åtminstone 55 procent och jag välkomnar varm Europeiska rådets beslut.

Världsnaturfonden WWF ser däremot utsläppsmålet som alltför lågt och kallar kompromissen en besvikelse.

Coronaåtgärder och utrikesrelationer

Utöver klimatfrågan diskuterade stats- och regeringscheferna också gemensamma insatser i kampen mot coronapandemin och EU:s relationer till USA och Turkiet.

Man enades under natten om att införa sanktioner mot Turkiet på grund av kontroversiella provborrningar i grekiska och cypriotiska vattenområden.

Turkiska företag och privatpersoner kommer att svartlistas av EU och man hotar med att trappa upp sanktionerna om Turkiet inte ändrar på sitt agerande i regionen.

Kl: 18:00: Artikeln har kompletterats med statsminister Marins kommentarer och bearbetats i sin helhet.

Diskussion om artikeln