Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Missade du dagens coronainfo? Här får du koll på det viktigaste: Restriktionerna i huvudstadsregionen förlängs till den 10 januari, årskurserna 7–9 fortsätter med närundervisning

Från 2020
Uppdaterad 11.12.2020 14:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp håller presskonferens - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Smittspridningen har avtagit lite i Nyland under de senaste dagarna, men nivån är fortfarande allt för hög. Därför förlänger huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp nuvarande coronarestriktioner i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Elever i årskurs 7–9 får ändå fortsätta gå till skolan.

Sammanfattning av presskonferensen

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla ingår i huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp.

Eleverna i årskurs 7-9 övergår inte till distansundervisning utan fortsätter med närundervisning.

Smittspridningen har avtagit lite i Nyland under de senaste dagarna, men smittspridningen är fortfarande på en allt för hög nivå enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt Markku Mäkijärvi.

Alla nuvarande restriktioner bibehålls till åtminstone söndag den 10 januari 2021.
De nuvarande restriktionerna som gäller är följande:

  • Träffa endast dina allra närmaste.
  • Från och med i dag förbjuds alla publikevenemang för över tio personer - både inomhus och utomhus inom Helsingfors och Nylands samt Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikt.
  • Alla studerande på andra stadiet kommer att övergå till distansundervisning.
  • Alla idrottshallar stängs, de vuxnas hobbyverksamhet avslutas helt. Unga under 20 år kan ändå fortsätta med hobbyverksamhet utomhus.
  • Man vädjar även till alla privata aktörer - såsom privata gym - att hålla stängt.
  • Till exempel möten för högst tio personer kan ordnas om det är möjligt att hålla avstånd.
  • Det är viktigt att man nu träffar så få människor som möjligt och tänker i synnerhet på dem som är i riskgruppen.
  • Träffa ingen som inte normalt tillhör din närmaste krets, poängterar coronakoordineringsgruppen.
  • Alla allmänna utrymmen stängs, också Högholmen.
  • Restriktionerna gäller åtminstone till 10 januari 2021.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp höll en presskonferens under fredag förmiddag. Beskedet var att smittspridningen minskat lite under de senaste veckorna, men att nivåerna fortfarande är allt för höga.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi, Esbo omsorgsdirektör Juha Metso och Vanda stadsdirektör Ritva Viljanen deltog i presskonferensen.

Myndigheterna vädjade till finländarna att fortsätta ta situationen på allvar. Enligt dem kan epidemin tuktas endast om alla orkar följa restriktionerna.

– Läget avgörs inte av bestämmelser och restriktioner, utan av hur väl vi orkar följa dem, sa Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

– Det är viktigt att vi undviker kontakter också i privata sammanhang, sa Esbo omsorgsdirektör Juha Metso.

Den andra vågen innebär en ny prövning.

― HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi

Myndigheterna kom också med besked om att eleverna i årskurs 7–9 inte behöver övergå till distansundervisning. Beslutet baserar sig på THL:s epidemiologiska bedömning.

Vapaavuori betonade också distansundervisningens negativa sociala följder. Nästan hälften av eleverna i grundskolan lärde sig sämre under distansundervisningen i våras, enligt en enkät. 13 procent av eleverna hade behov av intensifierat stöd efter distansundervisningsperioden.

– För många skolbarn är loven utmanande, och undersökningar visar att många upplevde distansundervisningen som svår under våren. Vi vill därför så länge som möjligt hålla kvar närundervisningen, sa Vapaavuori.

Skolorna är heller inte en betydande smittkälla, även om många kan exponeras, påpekade Vanda stadsdirektör Ritva Viljanen.

Spänt läge för vårdpersonal

HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi kommenterade det spända läget som många som arbetar inom vården befinner sig i.

– Den andra vågen innebär en ny prövning, coronapatienterna är inte lika många som på våren men det finns många andra patienter. Sjukhusen är fulla, jourpatienterna är många.

Mäkijärvi påminde om att epidemin har pågått länge: vi är inne i den tionde månaden nu.

– Jag vill offentligt tacka vårdpersonalen inom HUS och kommunerna för deras viktiga arbete och flexibilitet som epidemin har krävt inom sjukvården och kommer att kräva ännu ett tag, sa Mäkijärvi.

En närbild på ledande överlekare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Markku Mäkijärvi. Mäkijärvi har glasögon med svarta bågar och en grå kostym på sig.
Bildtext HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi tackade vårdpersonalen under presskonferensen.
Bild: Mårten Lampén / Yle

501 nya fall av coronasmitta

Samtidigt som presskonferensen pågick kom Institutet för hälsa och välfärd THL:s rapport om 501 nya fall av smitta i Finland.

Ytterligare 11 nya dödsfall rapporteras vilket ger 453 dödsfall totalt. För tillfället får 240 patienter sjukhusvård, varav 26 vårdas på intensiven.

Flest nya fall finns igen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 268. Hela Nyland befinner sig i coronavirusepidemins fas av samhällsspridning.

Egentliga Finland rapporterar om 89 och Birkaland om 30 nya coronafall. Sammanlagt har 30 073 fall av coronasmitta registrerats i Finland sedan pandemins start.

Under de två senaste veckorna har 6 307 fall bokförts, vilket är 1 399 fler än under de två veckorna dessförinnan.

Incidenstalet för hela landet är 111 för närvarande – det högsta hittills (fall per 100 000 invånare på 14 dagar).

Här kan du läsa vår liveblogg från presskonferensen:

Diskussion om artikeln