Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två bröder inför rätta för mordet på 21-åring i Kaustby – enligt åtalet ströp de offret, brände kroppen och gömde kvarlevorna i en å

Från 2020
Uppdaterad 11.12.2020 11:56.
Tingsrätten i Karleby
Bildtext Mordrättegången i tingsrätten i Karleby fortsätter på måndag.
Bild: Yle/Anette Forsström

På fredagsmorgonen inleddes rättegången mot två bröder i 30-årsåldern som åtalas för mordet på en 21-årig man i Kaustby i juni. Bröderna nekar till mord men erkänner brott mot griftefriden. Det tog två månader innan offrets kropp hittades.

Rättegången mot de två bröderna hålls i Österbottens tingsrätt i Karleby. Bröderna har i förundersökningen erkänt att de orsakat offrets död genom att strypa honom.

I rätten nekar båda till mord, och bara den ena brodern erkänner dråp. Båda medger ändå brott mot griftefriden.

Rättegångssal på videoskärm.
Bildtext Medierna följer med rättegången via videolänk.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Enligt åtalet var dådet planerat på förhand och därför åtalas bröderna för mord. Motivet verkar ha varit hämnd.

Gjorde sökningar på internet om bland annat styckmord

Enligt den ena brodern - vi kallar honom A - hade offret i början av maj anmält A:s fästmö för rattfylleri och ringt nödcentralen och sagt att A skulle ha hotat folk med kniv.

Det ledde till att A togs i förvar av polisen.

A hyste också agg mot offret på grund av andra incidenter som han upplevde hade ägt rum.

A hade redan i mitten av maj gjort sökningar på internet om försvunna personer, brott mot liv, fängelser, styckmord och vapen.

Åklagaren: Bröderna ströp 21-åringen tillsammans

Enligt åtalet har A på mordkvällen frågat sin kompis om man borde döda eller göra sig av med offret. A:s bror - vi kallar honom B - har då sagt att han kan hjälpa sin bror med det.

Klockan 20.23 på mordkvällen har A ringt till offret och bett honom komma till en privatbostad i Kaustby. Kort efter att han anlänt har B börjat strypa honom bakifrån i en fåtölj.

B har använt sig av ett band som A har gett honom innan offret kom till bostaden.

A har under tiden hållit fast offret, klämt med handen mot hans hals och tryckt offret mot fåtöljens ryggstöd. Som en följd av strypningen har 21-åringen avlidit.

De två bröderna har då rullat in kroppen i en matta och transporterat den i bagageutrymmet på en personbil till Räyrinki i Vetil. Där har de bränt kroppen i den öppna spisen i en jaktstuga.

Därefter har de sänkt ner kvarlevorna i en presenningspåse i ån Porasenjoki i Vetil.

Försvaret: Inga bevis för att det var planerat

Enligt åklagaren var det frågan om ett planerat mord. Dådet är också grovt med beaktande av tillvägagångssättet och att gärningsmännen varit två.

Dessutom har bröderna försökt göra sig av med kroppen så att den inte skulle hittas.

Enligt försvaret kan sökningarna på internet om bland annat brott mot liv inte tas som bevis på att man på allvar skulle planera att mörda någon.

Åklagaren har i sin bevisning också lyft fram ett fotografi som polisen offentliggjorde tidigare, då de letade efter 21-åringens kropp. På fotografiet poserar de två bröderna vid jaktstugan där de brände kroppen.

De har sot på händerna och den ena håller i en ölburk. Enligt åklagaren visar bilden att bröderna utförde gärningen tillsammans.

Försvaret menar att fotografiet endast har att göra med brottet mot griftefriden, som bröderna erkänt att de utförde tillsammans, men att fotografiet inte säger något om att det skulle ha varit frågan om ett planerat mord.

Kroppen försvunnen i över två månader

21-åringen anmäldes försvunnen omkring en vecka efter att han senast setts i en affär den 16 juni. I slutet av juni inledde polisen en förundersökning om ett misstänkt brott mot liv.

De två bröderna häktades bara ett par dagar senare.

Offrets kropp hittades först i slutet av augusti, efter att den ena brodern berättat var de gömt kroppen. Det dröjde till slutet av september innan offrets identitet kunde fastställas.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för de två bröderna för mord och brott mot griftefriden. Rättegången fortsätter på måndag.

Artikeln baseras både på åtalsskriften och på Yle Pohjanmaas rapportering från rättegången, samt på äldre artiklar.