Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna vill ha förtroendeomröstning om utrikesminister Pekka Haavisto

Från 2020
Uppdaterad 11.12.2020 17:35.
Gråhårig man i kostym sitter och ögnar igenom en bunt papper.
Bildtext Sannfinländarna uttrycker misstroende för utrikesminister Pekka Haavisto efter behandlingen i grundlagsutskottet.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Sannfinländarna har lagt fram ett misstroendevotum mot utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) med anledning av hanteringen av finländarna på al-Hol-lägret i Syrien, uppger Yle uutiset.

Bakgrunden är Haavistos sätt att förflytta den konsulära chefen Pasi Tuominen till andra arbetsuppgifter eftersom de två var oense i frågan om att ta hem finländare från al-Hol.

Riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio (Sannf.) bekräftade i förmiddags att gruppen kommer att lägga fram saken i riksdagen i dag.

Gäller endast Haavisto, inte hela regeringen

Enligt Sannfinländarna gäller misstroendet uttryckligen utrikesminister Haavisto, inte hela regeringen.

Enligt Tavio baserar sig misstroendet på det utslag som grundlagsutskottet kom med i onsdags. Enligt beslutet hade Haavisto agerat i strid med förvaltnings- och utrikesförvaltningslagen, men grundlagsutskottet ansåg att det inte finns fog för åtal i riksrätten.

Enligt Sannfinländarna hade gruppen hoppats att Haavisto hade avgått självmant efter grundlagsutskottets utslag.

– Grundlagsutskottet har konstaterat att utrikesministern brutit mot lagen. Enligt rättsstatsprincipen bör utövandet av den offentliga makten basera sig på lagen i enlighet med grundlagens andra paragraf, säger Tavio.

De gröna beskylls för att försöka förminska betydelsen av det skedda

I sitt inledningsanförande i riksdagen sa Haavisto att han tar klandren ad notam och att han i fortsättningen ska agera i enlighet med innehållet i dem.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Mika Niikko sa att förtroendet för utrikesministern fått sig en sådan törn i al-Hol-processen att man måste dra någon slutsats av det.

Flera ledamöter från Samlingspartiet med Wille Rydman i spetsen kritiserade De gröna för att ha försökt diminuera och avdramatisera händelserna och behandlingen i grundlagsutskottet.

Förtroendeomröstningen hålls sannolikt under tisdagens plenum nästa vecka.

Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade efter grundlagsutskottets utslag att Haavisto åtnjuter regeringspartiernas förtroende.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel Nyt se on varmaa: perussuomalaiset esittää epäluottamusta Pekka Haavistolle al-Hol-jälkipyykistä av Ari Hakahuhta och Perussuomalaiset esitti epäluottamuslausetta ulkoministeri Haavistolle – eduskunta pui ulkoministeri Haaviston toimia, Yle seuraa. Svensk text Ann-Lis Fredriksson. Texten uppdaterad klockan 17.30 med några ledamöters uttalanden.

Diskussion om artikeln