Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Motionstrapporna får också de som inte annars motionerar att röra på sig" - Hundbanan i Pargas blir en av Finlands största motionsbanor

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 09:35.
En backe i ett industriområde.
Bildtext Trappan beräknas bli mellan 150-200 meter lång, med en viloplats på mitten.
Bild: Frank Laurén

Snart får Pargas en egen motionstrappa

9:08

Arbetet med motionstrappan vid Hundbanan i Pargas framskrider i bra takt. Motionstrappan kommer att bli en av de största i hela Finland. Projektet leds av Väståbolands företagarförening.

Initiativtagare Johan Kronberg fick idén till motionstrappan då han besökte Malmgårds motionstrappa i Helsingfors.

- Det ligger i tiden. Det har ju varit populärt bland idrottare och ishockeyspelare länge och nu har det ökat i alla sporter. Vi fick starkt med Piffen och Parsport att göra talko för projektet, säger Kronberg.

Port vid industriområde.
Bildtext Via den här porten kommer besökarna till motionstrappan.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Roligt att man i gamla industriområden kan göra roliga saker"

I fjol byggdes många motionstrappor i Finland och då började Kronberg tillsammans med sin son Jimmy och Tarmo Tuominen fundera på var en motionstrappa kunde byggas i Pargas. Tuominen som då jobbade på Nordkalk tog upp saken med Nordkalks ledning och de fick grönt ljus att bygga en motionstrappa vid Hundbanan.

- Vi som gamla Pargasbor har ju ofta fått höra att vad kan man göra med Hundbanan. Det känns väldigt roligt att göra ett sådant här projekt och visa att i gamla industriområden kan man göra roliga saker, säger Tuominen.

Hundbanan finns intill gruvan i Pargas och består av stenar som inte kan säljas. I området där motionstrappan byggs har det transporterats stenar till under 1930-50 talet. Sedan dess har platsen stått orörd.

Två män framför gruvan i Pargas.
Bildtext Tarmo Tuominen och Johan Kronberg är mycket glada över att Nordkalk gav grönt ljus för att bygga en motionstrappa vid Hundbanan.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Lutningen i backen är just nu för brant

Arbetet med motionstrappan inleddes i somras med att fälla träd i samarbete med idrottsföreningarna. Lutningen i backen är 40 grader och det är för brant för en trappa. Därför vill man nu minska lutningen till 25 grader.

Eftersom motionstrappan byggs på gruvans område krävs det för tillfället lov och säkerhetsutrustning för att röra sig på området. Därför kommer motionstrappan att inhägnas.

- Runt den här trappan kommer det att bli ett två meter högt staket från porten uppåt. Högst upp blir det ett några hundra kvadratmeters stort utsiktsområde som man kan röra sig fritt på. Men allt är inhägnat så att publiken inte kan komma in på industriområdet, säger Tuominen.

Motionstrappan finansieras med hjälp av Leader-finansiering, men även många lokala företagare är med och sponsorerar bygget av motionstrappan. Totalbudgeten är 150 000 euro, varav 50 000 euro är Leader-finansiering. Tanken är ännu att söka lite tilläggsfinansiering.

En gammal lada och en gropig väg.
Bildtext Det här området ska jämnas ut och bli utsiktsplats vid toppen av motionstrappan. Ladan är tyvärr i så dåligt skick att den måste rivas.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Motionstrappan passar alla

Trappan beräknas bli mellan 150-200 meter lång, med en viloplats på mitten. Höjdskillnaden kommer att vara ca 50 meter. Planen är att trappan ska bli färdig till nästa sommar, men något exakt datum finns inte ännu. Mängden snö påverkar när själva bygget av trappan kan komma igång och blir det en snörik vinter kan tidtabellen skjutas fram lite.

- Motionstrapporna får också de som inte annars motionerar att röra på sig. Så trappan kan användas både av idrottare och motionärer och den kan säkert locka turister också, säger Kronberg.

Mer om Hundbanans motionstrappa kan ni också läsa om på projektets hemsida hundbanan.fi eller på deras Facebooksida Hundbanan - Koirabaana.

Diskussion om artikeln