Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

"Vaccinpass" ska göra det lättare att resa mellan olika länder nästa år – Finnair och SAS är positivt inställda

Från 2020
Passagerare visar upp sin mobil. Där syns en QR-kod som bevisar att han testat negativt för covid-19.
Bildtext En passagerare vid flygplatsen Heathrow i London i Storbritannien visar upp sin mobil. Där syns en kod som bevisar att han har testat negativt för covid-19. Snart kan man också på motsvarande sätt bevisa att man har blivit vaccinerad.
Bild: Commonpass

Snart lanseras så kallade vaccinpass – i praktiken appar i mobilen – som möjliggör att du kan visa upp antingen ett negativt corona-testresultat eller ett bevis på att du har vaccinerat dig mot covid-19.

Vaccinpass ska göra det lättare att resa mellan olika länder nästa år

2:52

Länder över hela världen vill så småningom öppna upp för mer resor från utlandet, när smittläget ger möjlighet till det.

När de gör det väntas många av dem också kräva att resenärer bevisar att de inte är en corona-smittrisk, så gott det går.

Att till exempel pålitligt bevisa att man är vaccinerad mot covid-19 kan bli ett krav för att få komma in i vissa länder, eller för att få undvika karantän där. Det bedömer man på Social- och hälsovårdsministeriet.

Två mobilappar som gör det möjligt att visa upp bevis på att man har testat negativt för covid-19, eller att man har vaccinerat sig mot sjukdomen har hittills fått en hel del stöd från stater, företag och organisationer: Commonpass och IATA Travel Pass.

Commonpass utvecklas av den schweiziska ideella organisationen The Commons Project och IATA Travel Pass tas fram av den internationella luftfartsunionen (IATA).

Fem flygbolag stöder redan vaccinpasset Commonpass som lanseras för allmänheten den här månaden: Lufthansa, United, Swiss airlines, JetBlue och Virgin Atlantic – liksom också Airports Council International (ACI), en organisation som representerar närmare 2 000 flygplatser över hela världen.

Den internationella luftfartsunionens vaccinpass lanseras i början av nästa år, och det är ännu oklart vilka aktörer som samarbetar om det.

Initiativen välkomnas av resebranschen.

– Jag tror att det är alldeles nödvändigt för flygbranschen och resor i stort att vi hittar en gemensam lösning som fungerar över gränser. Det här är också något som inte bara gäller flyget utan det handlar om alla transporter där man ska röra sig från ett land till ett annat, säger Freja Annamatz som är presschef för SAS i Sverige.

Finnair är också inne på samma linje. Flygbolaget kommenterar i ett uttalande till Svenska Yle att det skulle vara viktigt med en gemensam global standard som både flygtrafiken och stater skulle kunna enas om, för att underlätta resandet nu framöver.

Många olika regler över hela världen

Vaccinpass (eller digitala vaccinintyg eller covid-pass som de också har kallats) ska för det första berätta tydligt vilka krav som ställs på inresa. Så här i coronatider varierar kraven massvis mellan olika länder, och till och med mellan olika regioner.

– Utöver de konkreta reserestriktioner till länder så är det här något som gör det väldigt svårt i dag, att hålla reda på vilket typ av test och vilken dokumentation som ska vara på plats för att man ska ha möjlighet att resa in, säger Annamatz.

Hon tillägger att till exempel Kina bara accepterar coronatest som har gjorts vid vissa specifika laboratorier.

En app som visar att man har testat negativt för covid-19.
Bildtext Mobilappen kan ta emot information om att man har testat negativt för covid-19.
Bild: Commonpass

För det andra ska de här apparna alltså göra det enkelt att på ett säkert sätt visa att man nyligen har testat negativt för covid-19 eller att man har vaccinerats mot sjukdomen.

I praktiken krävs det då att laboratorierna också deltar och digitalt skickar in bevis på det här, eller att appen kan få information från nationella hälsoregister såsom Kanta i Finland.

Man kan också skriva ut ett intyg över sina vaccinationer på papper på Mina Kanta-sidorna, men i utlandet har det förekommit förfalskningar av sådana här intyg så det är möjligt att länder kommer att kräva eller föredra att resenären visar upp ett digitalt intyg istället, utgående från en gemensam internationell standard.

Apparna Commonpass och IATA Travel Pass har alltså potential att bli sådana här lösningar.

QR-kod man skannar till exempel på flygplatsen

Åtminstone i Commonpass-appen ska intyget gällande negativt coronatest eller utförd covid-19-vaccination också kunna integreras med reseinformation om vart man är på väg.

– När resenären uppfyller kriterierna får han eller hon en så kallad QR-kod som lätt kan avläsas optiskt, och som kan visas upp till exempel vid ingången till flygplatsen, vid incheckningen eller vid gränskontrollen, berättar Thomas Crampton som är talesperson för Commonpass.

Det har utvecklas av den schweiziska ideella organisationen The Commons Project. Appen har redan testats i mindre skala, till exempel mellan Storbritannien och USA.

En QR-kod visas mot en läsare.
Bildtext Så här ser en QR-kod ut. Du kan skanna den för att bevisa att du uppfyller hälsokriterier som myndigheter ställer på din resa.
Bild: Commonpass

Commonpass har till att börja med fokus på coronatester, men ska snart också kunna visa intyg på att användaren är vaccinerad mot covid-19, med vilket vaccin och när.

Det fungerar till att börja med för personer som flyger från New York, Boston, London och Hong Kong, och avsikten är att snabbt utöka destinationerna och att få fler aktörer att delta, också här i Norden.

– Till exempel en passagerare från New York kan landa i Helsingfors och visa upp appen och en QR-kod i den som bevis på att han eller hon till exempel nyligen har testat negativt för covid-19, kommenterar Thomas Crampton.

I nuläget kontrollerar ändå gränsbevakningen i Finland inte om passagerare har testat negativt eller vaccinerats mot covid-19, men det kan bli möjligt i framtiden om staten går in för en sådan lösning när reserestriktionerna luckras upp.

– Vi diskuterar som bäst hurdana lösningar som kunde fungera i praktiken i framtiden, och vi samarbetar med hälsomyndigheter kring det här, berättar Tuomas Laosmaa som är enhetschef på Gränsbevakningsväsendet.

Den internationella luftfartsunionens app IATA Travel Pass ska fungera på liknande sätt som Commonpass.

Båda apparna satsar på gott dataskydd, vilket också är en förutsättning när det handlar om hälsodata. Datamaterialet ska sparas antingen lokalt i appen, eller så hos laboratorier eller hälsomyndigheter – inte på en central server.

På SAS hoppas man på att inresereglerna ska kunna göras så lika som möjligt i olika länder, och att de digitala apparna, faktiskt ska gå att använda på många ställen inom en snar framtid.

– Det viktiga är att ju att de är erkända i respektiva land, så att det finns en harmonisering i reglerna, säger Annamatz.

Samtidigt är det också så att ett "vaccinpass" inte kan bevisa att resenären är immun mot covid-19.

Man vet till exempel inte än hur långvarigt skydd vaccinerna ger.

Dessutom är det möjligt att personer som är skyddade själv ändå kan sprida sjukdomen vidare. Det behövs mer forskning om hur vaccinen påverkar smittspridningen, påpekar hälsoexperter.

Diskussion om artikeln