Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

AstraZeneca ska testa sitt coronavaccin tillsammans med ryska Sputnik V

Från 2020
En dos av coronavaccinet Sputnik V.
Bildtext Rysslands vaccin Sputnik V kom först av alla ut på marknaden.
Bild: EPA

Den svensk-brittiska läkemedelstillverkaren AstraZeneca meddelade i dag att man tackar ja till den ryska inviten om samarbete kring coronavacciner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det ryska Gamaleyainstitutet som utvecklat coronavaccinet Sputnik V föreslog vaccinsamarbete för några veckor sedan. Institutet var intresserat av att undersöka om de två vaccinerna tillsammans kan ge bättre skydd för den vaccinerade.

AstraZeneca har nu sagt sig vara redo att inleda kliniska tester för att se hur kombinationen av de två olika vaccinerna biter mot covid-19. Testerna kör igång redan i slutet av december.

Coronatest tas fram i laboratorie.
Bildtext Testerna med AstraZenecas vaccin fortsätter.
Bild: EPA

Bägge vaccinerna är så kallade vektorvacciner där ofarliga adenovirus injiceras med delar av coronaviruset för att få cellerna at utveckla vaccinproteiner.

Ena har oklarheter kring doseringen, andra har inte testats färdigt

Astra Zeneca har tidigare meddelat att deras vaccin, som utvecklats vid Oxfords universitet, gav i genomsnitt 70-procentigt skydd mot virussjukdomen i fas 3-testerna.

I vissa fall uppnåddes ett resultat på upp till 90 procent hos testpersonerna – det var då första dosen var lägre än den andra – och det är något som ska undersökas vidare.

Vad gäller det ryska vaccinet Sputnik V har massvaccineringarna inletts i Ryssland.

Vaccinationskampanjen för riskgrupper körde igång redan i augusti i samband med att den tredje testfasen kom igång, vilket väckte frågor om vaccinets säkerhet.

Testerna pågår fortfarande bland 40 000 frivilliga. Enligt preliminära ryska uppgifter har Sputnik V en effektivitet på 92 procent mot covid-19.

För bägge vaccinernas del gäller att de, som ändå insjuknar, troligen får en lindrigare form av covid-19. Förhoppningen är också att de vaccinerade inte ska kunna sprida viruset vidare till andra.

Diskussion om artikeln