Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Schüllers flytt till svenska Djurgården bekräftades – skriver på för tre år: "Målsättningen måste vara att jaga guld"

Från 2020
Rasmus Schüller i HJK:s tröja.
Bildtext Rasmus Schüller flyttar till Stockholm.
Bild: All Over Press

Efter rykten i en dryg vecka är det klart. Rasmus Schüller lämnar HJK och flyttar till Djurgården. Det är inspirerande att komma till en miljö där man kan fortsätta att fightas som ett av lagen som är favoriter, säger Schüller på klubbens webbplats.

Finlands landslagsmittfältare Rasmus Schüller byter klubb inför nästa säsong. Han presenterades av den svenska toppklubben Djurgården på fredagen.

– Det känns fantastiskt. Jag är väldigt stolt och glad över att få den här möjligheten att komma till Djurgården och otroligt ivrig och entusiastisk över att börja spela för laget, säger Schüller på klubbens webbplats.

I början av december fylldes svenska medier av rykten runt Schüller. Djurgården har tappat flera mittfältare efter den gångna säsongen och nu är tanken att 29-åringen ska fylla tomrummet.

I och med flytten kommer Schüller till en stor klubb i svensk fotboll. Så sent som 2019 tog Djurgården SM-guld. I år slutade Stockholmslaget fyra i allsvenskan. Målet är självklart att ta laget några pinnhål uppåt i tabellen.

– Det är målsättningen. Man spelar för att vinna titlar och ha minnesvärda säsonger och kommer man till en förening som Djurgården måste man ha den målsättningen – att jaga nya SM-guld och cuptitlar, säger Schüller.

– Det är inspirerande att komma till en miljö där man kan fortsätta att fightas om det som ett av lagen som är favoriter, fortsätter han.

Tacksam för tiden i HJK

Svensk fotboll är långt ifrån obekant för Schüller. Han spelade i Häcken under 2016 och förra hösten var han nära en flytt till AIK, men i stället blev det HJK för Schüller.

Mittfältaren var en av fotbollsligans allra bästa spelare när HJK tog guld i höst. På HJK:s webbplats tar Schüller farväl av ”Klubi”-anhängarna.

– Då jag skrev på för ett år sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig hurdant året framför mig skulle se ut. Vi visade verkligen vår styrka. Trots de utmanande förutsättningarna pallade vi för trycket och nådde våra mål, säger Schüller där.

– Då jag senast lämnade HJK var jag en ung spelare. Nu återvände jag med erfarenhet på nacken och kunde uppskatta hur unik sammanhållningen är inom föreningen. Jag är tacksam för att jag haft möjligheten att växa upp inom Finlands främsta klubb, fortsätter han.

Kontraktet med Djurgården är tre år långt.

Olivia Mattsson klar för KIF Örebro

En annan ligamästare flyttar i sin tur till Damallsvenskan och KIF Örebro. Klubben meddelade på fredagen att Olivia Mattsson skrivit på för två år i klubben.

Olivia Mattsson hörde den här säsongen till Åland Uniteds stomme.

– Olivia kommer bidra med erfarenhet från sina år i finska ligan. Hon är en lovande spelare som vi hoppas ska ta nästa steg i vår verksamhet. Målet är att hon precis som Heidi (Kollanen) och Elli (Pikkujämsä) ska etablera sig i finska A-landslaget, säger sportchefen Jonas Karlberg på klubbens webbplats.

Olivia Mattsson firar cupgud 2020.
Bildtext Olivia Mattsson firar cupguld.
Bild: All Over Press

Mattsson själv är förväntansfull.

– Det blir kul att flytta till Sverige, det känns som en bra tidpunkt att ta detta steg både när det kommer till fotbollen och studierna. Det blir intressant och spännande att få spela i Damallsvenskan. Jag förväntar mig hög kvalitet och jämna matcher, säger Olivia Mattsson, och fortsätter:

– Jag ser fram emot att få vara en del av KIF Örebro de kommande två säsongerna. Jag har fått ett mycket bra intryck av klubben och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas och utmanas i en professionell miljö.

Diskussion om artikeln