Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukki gör sin 100:e match i Norwich – hyllas skämtsamt av tränaren: ”Den bästa spelaren vi fått gratis”

Från 2020
Daniel Farke och Teemu Pukki.
Bildtext Daniel Farke och Teemu Pukki.
Bild: Alan Walter / EPA-EFE / All Over Press

På lördag lär Teemu Pukki nå en mäktig milstolpe för sitt Norwich City FC. Förutsatt att Pukki spelar mot Blackburn Rovers blir det målsprutans 100:e match i klubben. Något som tränaren Daniel Farke givetvis är medveten om.

Efter en fransk visit i Premier League säsongen 2019/20 går Norwich som tåget i engelska Championship. Efter 17 omgångar ligger laget i tabelltopp med tre poängs marginal ner till Bournemouth.

På lördag fortsätter säsongen med ett möte mot Blackburn Rovers – ett lag som hittas i mitten av tabellen inför mötet. En match i mängden för många, men inte Teemu Pukki.

Måltjuven gör nämligen sin 100:e match i Norwich ifall han spelar i matchen. På presskonferensen inför matchen berättade tränaren Daniel Farke att han är väl medveten om jubiléet.

– Pukki är den bästa spelaren vi fått gratis. Inte för att han spelar sin 100:e match, utan för att han gör många mål, säger Farke på klubbens webbplats.

– Vad han har gjort för den här klubben är enastående och hans målsnitt är otroligt. Då andra länders premiärministrar besöker Finland får de en Pukki-tröja i gåva. Vardaglig, fötterna på jorden och välbalanserad. En lagspelare, fortsätter tränaren.

Att gästande statshuvuden skulle få en Pukki-tröja i gåva på regelbunden basis är kanske att ta i – men då dåvarande statsministern Antti Rinne (SDP) besökte Frankrikes president Emmanuel Macron i september 2019 hämtade han en Pukki-skjorta med sig som present.

Det är inte bara i Finland och i Norwich som Pukki fått stor uppmärksamhet. Det är ingen hemlighet att flera andra klubbar varit intresserade av anfallarens tjänster inte minst efter att klubben åkte ur Premier League, men Norwich tänker inte sälja.

– Flera lag var intresserade, men han älskar att bära den gula tröjan. Han är en stor ambassadör för klubben och en fantastisk person. Länge må vårt samarbete fortsätta, säger Farke.

Matchen mot Blackburn är också annat än bara en festlig tillställning för Pukki. Det står helt som vanligt tre poäng på spel och i en serie som Championship kan man inte ta något för givet, påminner Farke.

– Det finns inga lätta segrar, även då man ligger etta i serien. Att jobba fram ett resultat är något som vinnare gör och jag gläds åt att vi lyckats göra just det. Men det räcker inte, det är 46 matcher som ska spelas, säger Farke.

Diskussion om artikeln