Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s Högsta domstol: Ingen omprövning av valresultatet i fyra delstater

Från 2020
Trumpflaggor utanför Högsta domstolen i USA.
Bildtext Trumpflaggor utanför Högsta domstolen i Washington i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har högsta domstolen avvisat president Donald Trumps försök att stoppa godkännandet av valresultatet i delstaterna Pennsylvania, Michigan, Wisconsin och Georgia. Det rapporterar bland annat BBC.

Stämningsansökan, som fick stöd av 18 delstatsåklagare och 106 republikanska kongressmedlemmar, lämnades in av Texas republikanske justitiekansler Ken Paxton.

Stämningen gick ut på att ogiltigförklara valresultaten i fyra av de delstater som Joe Biden vann i presidentvalet i november. Men enligt högsta domstolens beslut saknar Texas laglig rätt att ifrågasätta valresultatet i andra delstater.

Trump har själv kallat stämningen för "the big one" (den stora). Under lördagsmorgonen finsk tid uttryckte han sitt missnöje över beslutet på Twitter.

– Högsta domstolen har verkligen svikit oss. Ingen visdom, inget mod, skriver Trump på Twitter.

Den sittande presidenten har upprepade gånger ifrågasatt resultatet i det amerikanska presidentvalet och inlett rättsliga processer i flera delstater. Inga bevis har kunnat påvisas för det valfusk som Trump hävdat.

Trumps försök att vända valförlusten i presidentvalet till en osannolik seger har inte lyckats. Förra veckan slog högsta domstolen fast att det inte blir någon omprövning av valresultatet i Pennsylvania.

Enligt CNN var stämningsansökan Trumps sista chans att vända valresultatet till sin fördel.

Joe Biden vann med 306 elektorer mot Trumps 232 och på måndag samlas elektorerna för att formellt utse Joe Biden till USA:s 46:e president.

Källor: BBC, CNN