Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland skickar lag till Tour de Ski – skapar egen bubbla på tävlingsorterna: ”Behöver tuffa internationella tävlingar”

Från 2020
Iivo Niskanen i farten i Ruka.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finland går på samma linje som Sverige och skickar ett lag till Tour de Ski, meddelar skidförbundet i ett pressmeddelande. Åkarna vill tävla och vi har sammanställt noggranna säkerhetsinstruktioner, säger chefstränaren Teemu Pasanen.

I helgens tävlingar i Davos och nästa veckoslut i Dresden tävlar inga finländska skidåkare, men när Tour de Ski börjar på nyårsdagen blir det blåvita färger på startlinjen.

Det finländska skidförbudet väljer, precis som Sverige, att skicka ett lag till touren.

– Åkarna vill tävla och vi har sammanställt noggranna säkerhetsinstruktioner. Dessutom har vi ordnat med hotell och resor under touren så att vi så mycket som möjligt kan undvika möten med människor utanför vårt lag. Åkarna behöver tuffa internationella tävlingar med tanke på VM, säger chefstränaren Teemu Pasanen i ett pressmeddelande.

Beslutet har fattats av åkarna tillsammans med landslagsledningen och läkare. När touren är avslutad kommer man att följa ett test- och karantänsprotokoll.

– Flygresorna är den svagaste punkten. Vi har ordnat med en bubbla för de olika faserna men när det gäller flygning kan inte externa kontakter undvikas, säger Maarit Valtonen som är överläkare vid Finlands olympiska kommitté.

Norge har tidigare meddelat att man inte kommer att ställa upp med något lag i Tour de Ski.

Den finländska truppen presenteras den 21 december. Touren körs mellan den 1 och 10 januari i schweiziska Val Müstair och italienska Toblach och Val di Fiemme.