Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionell journalist avrättad i Iran - Ruhollah Zam hängdes på lördag morgon

Från 2020
Arkivbild från en demonstration i Bryssel sommaren 2019 mot avrättningarna i Iran.
Bildtext Arkivbild från en demonstration i Bryssel sommaren 2019 mot avrättningarna i Iran.
Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Iran har avrättat oppositionsaktivisten och journalisten Ruhollah Zam som levde länge i exil i Paris. Han anklagades bland annat för att ha underblåst våld genom sin nyhetskanal, under de regimkritiska protesterna i Iran 2017.

Statlig iransk tv rapporterade på lördag morgon att "kontrarevolutionära" Zam hade hängts, efter att Irans högsta domstol fastställt hans straff på grund av de "allvarliga" brott som han begått mot den islamiska republiken.

Zam levde många år i exil i Paris och drev bland annat en nyhetskanal som hette Amadnews på meddelandeappen Telegram. Amadnews hade över en miljon följare, innan Telegram stängde ner den på begäran av Iran. Zams nyhetskanal återuppstod sedan under ett annat namn.

Zam rapporterade intensivt om de regimkritiska protesterna som började i Iran i slutet av 2017 och som utlöstes av den svåra ekonomiska krisen i landet.

Zam anklagades för att genom sin rapportering ha underblåst våld under de här protesterna, men han anklagades också för spioneri för Frankrikes räkning.

Det är fortfarande aningen oklart hur iransk underrättelsetjänst lyckades få Zam till Iran i oktober 2019. Men enligt det iranska revolutionsgardet greps han i en "komplicerad operation".

Enligt flera medier greps han egentligen av irakisk underrättelsetjänst under ett besök i Iraks huvudstad Bagdad och irakierna överlämnade honom genast till Iran.

Minst 251 människor avrättades i Iran i fjol, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Iran avrättar flest människor efter Kina.

Källor: AFP, Reuters, The Levant

Diskussion om artikeln