Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge tillbaka på tronen efter missen i Kontiolax – slog Frankrike med klar marginal i stafetten

Från 2020
Tiril Eckhoff.
Bildtext Tiril Eckhoff avgjorde för Norge på sin etapp.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tiril Eckhoff avgjorde damernas stafett på sin tredje etapp och det blev till slut en överlägsen seger för det norska laget. Finlands kvartett klarade sig utan straffrundor och nådde samma placering som i säsongens första stafett.

I fjol vann Norge samtliga stafetter i världscupen och även i VM var man det starkaste laget. Men när den här säsongen började i Kontiolax gick det åt skogen för de norska damerna som fick nöja sig med en åttonde plats.

I säsongens andra stafett var norskorna ändå tillbaka i toppen. Kvartetten Karoline Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland körde hem segern.

Eckhoff bäddade för triumfen på sin etapp och då hon gav över till ankaret Røiseland ledde Norge med nästan 30 sekunder. Røiseland var sedan aldrig nära att tappa ledningen och Norge vann med 24,5 sekunder före Frankrike.

Sverige som vann årets första stafett låg lite risigt till efter Hanna Öbergs straffrunda på den tredje etappen, men Elvira Öberg såg till att laget knep en ny pallplacering.

Öberg spurtslog Tysklands ankare Denise Herrmann och knep en tredjeplats för Sverige.

För Finland blev det samma placering som i stafetten i Kontiolax, det vill säga en 14:e plats. Finland hängde med hyfsat på de två första etapperna och när Mari Eder skickade i väg Venla Lehtonen låg laget på tionde plats.

Men Lehtonen och Erika Jänkkä tappade mycket tid och några placeringar på sina etapper.

Resultat, stafett:

1. Norge 1.08.04,3 (1+6)
2. Frankrike +24,5 (0+16)
3. Sverige +32,5 (1+9)
4. Tyskland +32,7 (1+9)
5. Italien +37,1 (0+3)
--------------------
14. Finland +3.53,5 (0+14)

Diskussion om artikeln