Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas snuvades på kvalsegern av Verstappen med ett par hundradelar – Hamilton på tredje plats: "Det här utgångsläget gör det bara intressantare"

Från 2020
Uppdaterad 13.12.2020 07:35.
Segertrion i Abu Dhabi-kvalet: Valtteri Bottas (tvåa), Max Verstappen (etta) och Lewis Hamilton (trea).
Bildtext Segertrion i Abu Dhabi-kvalet: Valtteri Bottas (tvåa), Max Verstappen (etta) och Lewis Hamilton (trea).
Bild: xpbimages.com / AOP

Det bjöds på stor dramatik i Abu Dhabi då tidskvalet inför säsongens sista formel 1-lopp kördes. Valtteri Bottas hade på slutet ett rejält grepp om segern, men Max Verstappen fick allt att stämma i sitt sista försök och slog finländaren med ett par hundradelar. Lewis Hamilton, som är tillbaka, startar från den tredje startrutan och Kimi Räikkönen från den 16:e.

Tidskvalet i Abu Dhabi avgjordes under slutminuten. Valtteri Bottas i Mercedes såg ut att knipa pole position, men Red Bulls Max Verstappen lade i sitt sista försök beslag på förstaplatsen med 2,5 hundradelars marginal till finländaren.

För nederländaren Verstappen var kvalsegern säsongens första.

– Jag är väldigt glad. Det var besvärligt i början, många kurvor där man kan göra misstag. Men allt stämde på slutet, sa Verstappen i tv-intervjun efter kvalet.

– Under hela året har vi legat bakom Mercedes, men närmat oss på slutet.

Däckproblem för Mercedes

Bottas, som inte alls fick till det för en vecka sedan, var besviken över att ha tappat kvalsegern, men samtidigt belåten över att ha slagit stallkamraten Hamilton.

– Vi fick inte de mjuka däcken att fungera. Mediumdäcken var bättre för oss. Vi gjorde några framsteg, men fick inte ut allt av däcken. Marginalerna är små och i morgon är det en ny dag

– Red Bull lyckades uppenbarligen med allt på slutet, sa Bottas i tv-intervjun.

Däckvalen gör det hela intressant inför loppet. Ettan Verstappen och fyran Lando Norris (McLaren) startar med mjuka däck, medan Mercedesförarna inleder med mediumdäck.

Hamilton: "Utgångsläget gör det bara intressantare"

Lewis Hamilton, som redan har säkrat VM-titeln, var tillbaka efter att ha missat förra veckans lopp på grund av covid-19.

– Det har varit ett besvärligt veckoslut – bara det att komma tillbaka in i rytmen. Det kändes som jag tappat momentum. Vi hade problem med balansen.

– Det här utgångsläget gör det bara intressantare. Det är svårt att köra om här. Starten och de första varven kommer att vara viktiga. Nu ska jag fundera hur jag kan vända på steken, sa Hamilton som sa att han siktar på ett depåstopp.

Loppet, som avslutar formel 1-säsongen, körs på söndag klockan 15.10. Yle Sporten följer händelserna i realtid på webben.

Hamilton har redan säkrat mästerskapet. Det mesta pekar på att Bottas slutar tvåa i sammandraget. En seger ger 25 poäng, en andraplats 18 poäng och en tredjeplats 15 poäng.

VM-sammandraget:

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 332
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 205
 3. Max Verstappen, Red Bull 189
 4. Sergio Perez, Racing Point 125
 5. Daniel Ricciardo, Renault 112

Kvalresultat, Abu Dhabi:

 1. Max Verstappen, Red Bull 1.35,246
 2. Valtteri Bottas, Mercedes +0,025
 3. Lewis Hamilton, Mercedes +0,086
 4. Lando Norris McLaren +0,251
 5. Alexander Albon, Red Bul +0,325
 6. Carlos Sainz, McLaren +0,569

Alfa Romeos Kimi Räikkönen startar från 16:e startruta.

Diskussion om artikeln