Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrins kraft: Elproduktionen kan återupptas vid Olkiluoto natten till måndag

Från 2020
Kärnkraftverket Olkiluoto 3.
Bildtext Reaktorn ligger nere för tillfället men Industrins krafts tekniska chef Sami Jakonen tror att elproduktionen kan återupptas på måndag.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt nuvarande uppgifter kan elproduktionen återupptas vid den andra reaktorn i Olkiluoto natten till måndag, uppger Sami Jakonen, teknisk chef vid energibolaget Industrins kraft. Reaktorn har legat nere sedan i torsdags efter att en allvarlig störning inträffade vid kärnkraftverkets andra reaktor i Euraåminne.

Störningen berodde på att normalt varmare vatten hamnade i reaktorvattnets rengöringssystem, och det ledde till förhöjd strålning. Hur vattnet hamnade där utreds fortfarande. Kontroll- och reparationsarbetet fortsätter hela helgen.

– Vi utreder orsaken till att det varma vattnet hamnade i systemet. Vi gör de utredningar som behövs för att kunna återuppta verksamheten. Kärnkraftverket sätts igång först när myndigheterna ger tillstånd att göra det, säger Jakonen.

Också Stuk fortsätter utreda fallet

Strålsäkerhetscentralen (Stuk) har följt med reparations- och kontrollarbetet vid kärnkraftverket och också Stuk fortsätter utreda orsakerna till störningen.

Efter att reparationsarbetet är färdigt ska energibolaget lämna in en ansökan till myndigheterna för att få återuppta produktionen vid kraftverket. I bolagets ansökan ska bland annat orsaken till störningen och reparationsåtgärderna framgå.

Att få igång reaktorn är en lång process.

– Processen går via vissa specifika uppvärmningsåtgärder, uppkopplingen till nätet och att man höjer effekten. Först är effektiviteten på en lägre nivå, sedan kan man så småningom börja höja nivån. Kraftverkets verkan är inte i hundra procent då vi kopplar upp oss, säger Jakonen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln