Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsledamoten Joonas Könttä har smittats av coronaviruset

Från 2020
Riksdagsledamot Joonas Könttä (C) i riksdagen.
Bildtext Centerledamoten Joonas Könttä har smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Riksdagsledamoten Joonas Könttä (C) har konstateras ha smittats av coronaviruset, uppger riksdagsinformationen. Han var på plats i riksdagen på onsdag och torsdag den här veckan.

Enligt Riksdagsinformationen har riksdagsledamöterna och riksdagens personal informerats om fallet.

Riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio säger till nyhetsbyrån STT att Könttä var i riksdagen den 9–10 december, det vill säga på onsdagen och på torsdagen den här veckan. Han har åtminstone deltagit i försvarsutskottets möte.

– Vi har praxis om att använda ansiktsskydd, så det kan hända att den grupp som kan ha exponerats är rätt liten, säger Rauhio.

Rauhio säger att det är oklart hur många som kan ha exponerats i riksdagen och att det gäller att vara försiktig i sina beräkningar.

– Det handlar säkert inte om flera tiotals personer.

Muskelsmärtor och förlorat lukt- och smaksinne

Könttä skriver om hur han mår på Facebook.

– Måendet varierar och jag har muskelsmärtor i hela kroppen, men i synnerhet i nedre ryggen gör det ont. Jag har tappat mina lukt- och smaksinnen, men annars mår jag bra. Nu fokuserar jag på att bli frisk hemma.

Han skriver att han har talat med en läkare och att han varit i kontakt med de personer som han har träffat under veckan.

– Som det ser ut nu är jag hemma de kommande tio dagarna och deltar inte i riksdagens möten, annat än på distans om hälsan tillåter.

Tredje riksdagsledamoten som smittats

Könttä är hittills den tredje riksdagsledamoten vars coronasmitta har offentliggjorts.

Tidigare i veckan konstaterades Arto Satonen (Saml) ha smittats. Hans smitta bekräftades på tisdagen. I oktober smittades Tom Packalén (Sannf).

Källa: STT

Diskussion om artikeln