Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationer mot valresultatet i USA urartade i våldsamheter

Från 2020
Demonstranter i Washington.
Bildtext Den högerextrema gruppen Proud boys ska ha skanderat "four more years" (fyra år till) under demonstrationen i Washington DC.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstrationer till stöd för Donald Trump i Washington DC urartade i våldsamheter under lördagen.

Tusentals Trumpsupportrar samlades i den amerikanska huvudstaden under parollen Stop the steal (stoppa stölden). Många tog sig till torget Freedom Plaza vid Vita huset och utanför Högsta domstolen för att visa sitt stöd för presidenten och för att uttrycka sitt missnöje med valresultatet.

Protesterna har förlöpt huvudsakligen i fredliga tecken, men på många håll har de också urartat i bråk och sammandrabbningar mellan Trumpanhängare och motdemonstranter. Ett flertal protester har ägt rum runt om i landet under lördagen.

Polisen har gripit 23 personer i samband med demonstrationerna och fyra personer har knivhuggits i Washington DC, rapporterar CNN. Knivoffrens tillstånd är kritiskt, enligt tidningen.

En person uppges ha skjutits i en demonstration i staden Olympia, rapporterar New York Times. Två personer har gripits i samband med händelsen. Offrets tillstånd är oklart.

Trumpanhängare på freedom plaza-torget i Washington.
Bildtext Trumpanhängare visade sitt stöd för presidenten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Medlemmar ur den högerextrema vitmakt-gruppen Proud boys deltog också i protesterna i Washington DC. Demonstranterna ska ha skanderat "four more years” (fyra år till).

Under demonstrationen flög Trump över folkmassan i helikopter och hyllade demonstranterna på Twitter.

– Wow! Tusentals människor samlas i Washington D.C för ”Stop the steal”, skriver Trump på Twitter.

Demonstrationerna kommer dagen efter att USA:s Högsta domstol avvisade presidentens försök att ogiltigförklara valresultatet i fyra delstater.

Källor: CNN, New York Times