Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ständigt stigande coronasiffror – Tyskland går in för hård nedstängning

Från 2020
Uppdaterad 13.12.2020 14:28.
Barn i lågstadieskola i Dortmund i Tyskland.
Bildtext Kommer skolorna i Tyskland övergå till distansundervisning? Det väntas tyska myndigheter ge svar på i dag. På bild en lågstadieskola i den tyska staden Dortmund.
Bild: AFP / Lehtikuva

Från och med kommande veckas onsdag går Tyskland in för en coronanedstängning lik den man hade i våras. Förutom de redan gällande restriktionerna betyder det här att skolor, daghem och en stor del av butikerna måste stänga.

De allt fulare coronsiffrorna tvingar Tyskland till drastiska åtgärder redan före jul.

Under ledning av förbundskansler Angela Merkel har de tyska delstaternas regeringschefer under söndagen slagit fast att man nu går in för en coronanedstäning som den under våren.

– Sedan några dagar tillbaka ökar antalet coronafall igen exponentiellt. Vi har många dödsfall och vårt sjukvårdssystem är starkt belastat. De restriktioner vi redan har infört räcker inte till och därför måste vi nu handla, konstaterade förbundskansler Merkel i samband med en presskonferens under söndagen.

Och att handla betyder bland annat att skolorna, daghemmen och en stor del av butikerna nu måste stänga. Företagen uppmanas att bevilja sina anställda semester eller se till att arbetet kan skötas hemifrån så långt det är möjligt.

I den för tillfället hårt coronadrabbade delstaten Sachsen har delstatsregeringen slagit fast att man går in för en hård nedstängning redan på måndag.

Polisen i den tyska staden Offenbach.
Bildtext Polisen i den tyska staden Offenbach patrullerar på nätterna. Staden har infört ett utegångsförbud mellan 21.00 och 05.00.
Bild: DPA / Lehtikuva

Ska vara möjligt att fira jul med närmaste familjen

Senast nu under veckan har det blivit allt tydligare att den begränsade nedstängning som Tyskland gick in för i början av november inte längre fungerar.

Till exempel under lördagen rapporterade den tyska smittskyddsmyndigheten om nästan 28 500 nya coronafall, vilket var över 5 000 fall mer än i lördags för en vecka sedan. Också under söndagen var antalet nya coronafall fler än 20 000.

De coronarelaterade dödsfallen har också hela tiden blivit fler. Såväl i onsdags som i fredags rapporterades om nästan 600 coronadöda.

En kvinna går förbi ett skyltfönster i Berlin den 11 december.
Bildtext En kvinna går utanför ett skyltfönster i Berlin den 11 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

Egentligen hade Tyskland för avsikt att lätta på restriktionerna under julhelgen, men förbundskansler Angela Merkel signalerade redan tidigare i veckan att det här i nuläget inte är någon bra idé.

De redan gällande kontaktbegränsningarna kommer att vara i kraft också under den kommande nedstängningen. Reglerna luckras ändå upp en liten aning i samband med julhelgen, så att det ska vara möjligt att fira jul med den närmaste familjen.

– Jag vädjar ändå till alla att begränsa kontakterna till andra människor innan man inom familjen firar jul tillsammans. Det här borde man göra under minst en veckas tid, säger Merkel.

"Nedstängningen fortsätter så länge det är nödvändigt"

För nyåret gäller inga uppluckrade regler utan i stället går man nu alltså också in för att förbjuda försäljningen av fyrverkerier.

Samtidigt gäller också ett alkoholförbud på allmänna platser så länge nedstängningen fortsätter, det vill säga som det nu är tänkt till den 10 januari.

– Den här nedstängningen kommer ändå att fortsätta så länge det är nödvändigt. Coronaviruset tar inga datum eller helgdagar i beaktande, säger den bayerske regeringschefen Markus Söder.

Enligt honom är de i dag i snabb takt fastslagna åtgärderna absolut nödvändiga.

– Om vi nu inte ser upp kan Tyskland bli sorgebarnet i Europa. Var tredje minut dör en människa på grund av coronan. Därför måste vi nu stänga ner, fortsätter Söder.

Diskussion om artikeln