Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Samtalen mellan Storbritannien och EU fortsätter - von der Leyen: "Ansvarsfullt att göra det lilla extra"

Från 2020
Uppdaterad 13.12.2020 14:10.
Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Brysselissä.
Bildtext Mötet i Bryssel den 9 december var inte framgångsrikt.
Bild: OLIVIER HOSLET / EPA

Med 19 dagar kvar till årsskiftet har premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fört diskussioner som beskrivits som avgörande med tanke på möjligheten att nå ett handelsavtal.

Bryssel

von der Leyen gav ett kort pressuttalande efter telefonsamtalet där hon konstaterade att samtalen mellan EU och Storbritannien kommer att fortsätta.

von der Leyen säger att man diskuterat de återstående tvistefrågorna mellan parterna. Hon säger att diskussionerna med Johnson varit bra och konstruktiva.

I ett gemensamt uttalande konstaterar Johnson och von der Leyen att förhandlarna på bägge sidor arbetat dag och natt för att komma framåt.

- Trots det faktum att tidsgränser passerats gång på gång anser vi båda att det är ansvarsfullt att vid denna tidpunkt göra det lilla extra.

Man har därför gett förhandlarna i uppgift att fortsätta förhandla i Bryssel i syfte att försöka enas om ett avtal.

Johnson: Storbritannien lämnar inte förhandlingarna

Boris Johnson säger för sin del att det fortfarande finns centrala frågor där åsikterna går isär, men att man kommer att fortsätta förhandla och att det fortfarande finns hopp.

- Vi kommer att vara så kreativa som det bara går att vara. Men vi kan inte göra kompromisser gällande den grundläggande utgångspunkten för brexit som är att vi kan kontrollera våra egna lagar och vårt eget fiske. Det är mycket enkelt.

Johnson håller fast vid sin åsikt om att ett avtal är möjligt om EU vill ha ett. Inom EU är uppfattningen i sin tur att det främst är Storbritannien som måste röra på sig i tvistefrågorna.

Johnson upprepade också sitt erbjudande om att diskutera frågan med övriga EU-länderna.

Det här är något de 27 medlemsländerna inte gått med på hittills med hänvisning till att ansvaret för förhandlingarna ligger hos EU-kommissionen.

Förhandlingarna har trappats upp

Johnson och von der Leyen har diskuterat med varandra upprepade gånger under den gångna veckan. Ett fysiskt möte som ordnades i Bryssel på onsdag ledde inte till ett genombrott.

Trots att stora delar av handelsavtalet är färdigförhandlat återstår tre tvistefrågor som inte gått att lösa: fisket, rättvisa konkurrensvillkor samt hur man ska lösa tvister i framtiden.

Om man inte lyckas komma överens om ett avtal före årsskiftet blir man tvungen att följa världshandelsorganisationen WTO:s handelsregler.

Det innebär att man kan bli tvungen att införa tariffer och tullar på många produkter.

Kl: 15:30: Artikeln har uppdaterats med Boris Johnsons kommentar.

Diskussion om artikeln