Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos lucia kröntes i en tom Domkyrka

Från 2020
Åbo Lucia Janina Karrento
Bildtext Nu är lucia krönt!
Bild: Arash Matin / Yle

I eftermiddags kröntes Åbos lucia Janina Karrento i Åbo Domkyrka. Luciaföljet bestod förutom lucia själv av tärnorna Jenna Danielsson, Janika Pulliainen, Sinna Savolainen och Sallianna Öztürk.

Den femtioåriga luciatraditionen i Åbo fortsatte även i år.

Men denna gång uppträdde luciaföljet inte för en fullsatt domkyrka. Enligt rådande coronarestiktioner får nämligen bara tio personer vistas i samma utrymme samtidigt.

Åbos lucia Janina Karrento fick sina ljus tända av Åbo svenska församlings pastor Maria Wikstedt. Efter det uppträdde kvintetten för en tom kyrka. Publiken fanns hemma, framför rutorna. Andakten sändes virtuellt och går också att se i efterhand här.

Åbo Lucia Janina Karrento
Bildtext Åbo lucia 2020: Janina Karrento.
Bild: Arash Matin / Yle

Luciaföljet består förutom Lucia själv av tärnorna Jenna Danielsson, Janika Pulliainen, Sinna Savolainen, Sallianna Öztürk.

Björn Vikström höll tal för luciaföljet och pratade om hur det här är en annorlunda jul, men en jul då hoppet är viktigare än någonsin. Nu behövs den värme och det hopp som Lucia för med sig i decembermörkret.

- Just i år behövs ni extra mycket. Det är många som är trötta, oroliga och ensamma. Vi behöver alla höra Lucias budskap om att ljuset kommer att segra.

Åbo Lucia Janina Karrento
Bildtext Lucia med tärnor och gitarrist Sylva Kivikoski, fjolårets lucia.
Bild: Arash Matin / Yle

Få besök i år

Andelen besök som kvintetten gör i december är mer än halverade. Då Lucia ett vanligt år gör kring 40 besök i bland annat daghem och äldreboenden, är antalet i år bara elva.