Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-experten om Bottas insatser i säsongsavslutningen: ”Det som hände i Bahrain var en rejäl örfil – det här var det viktigaste som kunde hända”

Från 2020
Uppdaterad 13.12.2020 21:12.
Valtteri Bottas på podiet i Abu Dhabi.
Bildtext Valtteri Bottas på podiet i Abu Dhabi.
Bild: AFP / Lehtikuva

En felfri insats som räckte till att slå stallkamraten Lewis Hamilton. Mer än så kunde Valtteri Bottas inte ha önskat sig, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens – som också förutspår att Mercedes kommer att vara lika starka nästa år.

Fredrik af Petersens, säsongens sista lopp i Abu Dhabi blev ju inte direkt det händeslerikaste, eller ja, kan man kalla det tråkigt?

– Ja det får man nog säga. Lite grann hade luften gått ur säsongen då Lewis Hamilton hade säkrat titeln. Det blev inte det mest dramatiska loppet, men ändå skojigt att se att Mercedes fick stryk igen – om man får vara osportslig.

Valtteri Bottas slutade tvåa bakom Max Verstappen – hur viktigt var det för honom att få en lyckad insats under bältet efter att ha blivit utklassad av George Russell i Bahrain?

– Det var absolut det viktigaste som kunde hända. Som sagt, han hade fått nöja sig med att spela andra fiol i Mercedes orkester. Han har hållit humöret uppe, men när man hela tiden får stryk av Hamilton så börjar det ta på nerverna. Nu fick han sin revansch. Det som hände i Bahrain för en vecka sedan var en rejäl örfil.

– Nu utklassade han Lewis i kvalet och kom i mål före honom. Lewis var inte i 100 procent, men hans grundpsyke är så starkt så det räcker för ett bra lopp. För Valtteri var det här loppet synnerligen viktigt.

Lewis Hamilton firar segern i Turkiet.
Bildtext Lewis Hamilton.
Bild: XPB Images / AOP

Vi fick ju också se något unikt då stallchefen Toto Wolff i Abu Dhabi började kommunicera direkt med Bottas i stallets radio. Vad handlar det om tror du?

– Det var nog bara ett sätt att motivera Bottas. Toto har sagt att luften gick ur Valtteri då Lewis vann VM-titleln, och han hade nog lite rätt med det. Toto Wolff är inte bara en duktig teamchef utan också en synnerligt skicklig psykolog när det gäller att hantera sina förare.

– Han lyckades nästan hålla Hamilton och Rosberg, stridstupparna, i sär. Nästan.

Som du sa så har det ju stått klart redan länge att Lewis Hamilton kommer att ta hand om VM-titeln – så det är kanske läge att blicka framåt istället. Red Bull utmanade verkligen Mercedes mot slutet av säsongen, men hurdana slutsatser kan man ta från det gällande nästa säsong?

– Ska vi säga som så att man måste vara positiv. Jag tror att det här har gett Red Bull inspiration för nästa säsong, samtidigt som Mercedes fick sig en tankeställare.

– Nu är reglerna för nästa år sådana att det är mycket lite som man kan ändra på. Vissa aerodynamiska grejer, men inte mycket. Så risken finns för att resultaten blir ganska lika nästa år. Mercedes är favorit, men Red Bull har utan tvekan tagit stora steg framåt.

– Så skulle jag också vilja lyfta fram McLaren och Racing Point. De kan också blanda sig i leken då och då.

Lando Norris och Carlos Sainz promenerar.
Bildtext Lando Norris stannar, men Carlos Sainz flyttar till Ferrari.
Bild: imago images / Action Plus/ All Over Press

Hur länge har konstruktörerna redan fokuserat på nästa års bil?

– Jag tror att de redan efter sommaruppehållet började planera. Kanske redan tidigare. Under hösten har man mer eller mindre byggt dem också. När det hela blev klart – att Lewis vunnit titeln – så blev det full fart på det.

– Man har inte värst mycket tid på sig tills vintertesterna och den första deltävlingen i Australien.

En het fråga är förstås vem som ska köra den andra Red Bull-bilen nästa år. Blir det Alex Albon som slutade fyra i dag? Eller Sergio Perez som också imponerat? Eller Nico Hülkenberg?

– Hülkenbergs chanser är minimala. Men både teamchefen Christian Horner och motorsportschefen Helmut Marko har lovordat Sergio Perez och varit kritiska mot Alex Albon. En fjärdeplats i dag, förstås, men det de tittar på är hur mycket Albon förlorat mot Verstappen.

– Hur mycket långsammare har han varit? En andraplats i konstruktörs-VM betyder många miljoner i prispengar. Och vill de utmana Hamilton om segrar så måste de ha en starkare andraförare än Albon. Det är min åsikt. Och enligt information ska Red Bull bestämma det här nästa vecka.

Programmet är inte längre tillgängligt