Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Distansundervisning för Vasaelever i årskurserna 7–9 på måndag – överläkare: "Vi vill undvika att smittan sprids"

Från 2020
Uppdaterad 13.12.2020 20:09.
Heikki Kaukoranta
Bildtext Ledande överläkare Heikki Kaukoranta uppmanar alla att hålla avstånd och använda ansiktsskydd.
Bild: Yle/Anna Ruda

Eleverna i årskurserna 7–9 inom Vasa stads grundläggande utbildning övergår till distansundervisning på måndag (14.12). Det gäller alla skolor i Vasa, enligt ledande överläkare Heikki Kaukoranta vid social- och hälsovårdssektorn i Vasa.

Orsaken till att skolorna övergår till distansundervisning är att ett coronafall har uppdagats på skolan Variskan koulu. En elev har konstaterats ha smittats av coronaviruset och Vasa stad uppger att antalet personer som eventuellt kan ha exponerats för viruset i skolan är över 60.

Ett coronafall har också konstaterats på yrkesinstitutet Vamia i Vasa, i en grupp för vuxna inom förberedande undervisning.

Vasa stad uppger att 20 personer har exponerats för viruset och även en grupp för ungdomar har satts i karantän. Också Vamias Sampo-campus övergår till distansundervisning från och med måndag.

Beslutet fattades på söndagen

Kaukoranta säger till Svenska Yle att beslutet om distansundervisning fattades i dag efter ett möte med beredskapsgruppen i Vasa. Distansarbetet inleds på måndag och avslutas i slutet av veckan. Sedan är det dags för jullov.

– Orsaken är att vi vill undvika att smittan sprids vidare, säger Kaukoranta.

Kaukoranta säger att ansiksskydd inte har använts i skolan i den grad som man hade hoppats på.

– Det är också en orsak till beslutet.

Skolmat serveras ändå

Elever och föräldrar har informerats om distansundervisningen på Wilma.

Närundervisning erbjuds för elever i behov av särskilt stöd, men inte på Variskan koulu där allt nu ska ske på distans i årskurserna 7–9.

Skolmat serveras till alla som vill ha det i skolornas matsal, enligt skoldirektör Kari Nummela.

Årskurserna 1–6 fortsätter med närundervisning som vanligt.

Coronaläget i Vasa väcker oro

Enligt Kaukoranta ser man nu en stigande tendens gällande coronafallen i Vasa.

– Det är jätteoroväckande i och med att vi vet att jul och nyår är på väg. Vi förväntar oss att folk som bor i södra Finland, Åbo och andra platser där coronafallen är många och släktingar från Sverige kommer på besök. Det kan vara svårt att begripa att vi har andra regler än i Sverige.

Vasaborna uppmanas nu att orka använda munskydd, hålla säkerhetsavstånd och iaktta god handhygien.

– Vi vädjar i synnerhet till ungdomarna, eftersom användningen av munskydd har minskat oroväckande i skolorna med årskurserna 7–9. Vi fick alla tillsammans ner coronafallen på hösten, så nu ska vi inte låta smittkurvan bli högre än så här, säger stadsdirektör Tomas Häyry i ett pressmeddelande.

Tidningen Ilkka-Pohjalainen var först ute med nyheten om distansundervisningen i Vasa.

Diskussion om artikeln