Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals skolpojkar försvunna i Nigeria efter attack mot skola

Från 2020
Uppdaterad 14.12.2020 03:47.
Tom skolklass. Läroböcker syns vid en pulpet.
Bildtext Pojkarna kidnappades från sin skola. Här ser man ett tomt klassrum efter attacken.
Bild: Reuters

Över 300 nigerianska skolpojkar är försvunna efter att beväpnade män attackerade en pojkskola i Kankara i delstaten Katsina, som ligger i landets nordvästra del, på fredagen. Sökoperationer pågår.

Skolan attackerades på fredagen av en grupp beväpnade män, enligt polisen. Attackerarna tvingade med sig skoleleverna i samband med attacken. Det är oklart hur många som lyckades fly och hur många som fortfarande hålls som gisslan.

Skolan i fråga är en skola på andra stadiet där eleverna övernattar på skolan. Sammanlagt har skolan 839 elever, enligt delstatens guvernör Aminu Bello Masari.

Oklart hur många som lyckats fly

Enligt Masari var kring 333 elever ännu försvunna på söndagen. Myndigheter och soldater jobbar för att hitta pojkarna, sa han.

– Vi gör allt vi kan för att få tillbaka barnen, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Han sa också att det är oklart hur många av pojkarna är i attackerarnas händer och hur många som har lyckats fly ut i skogen undan kidnapparna.

Regeringsstyrkor har omringat området där de beväpnade attackerarna tros hålla barnen,rapporterar BBC.

Enligt Garba Shehu, president Muhammadu Buharis talesperson, hålls tio barn ännu som gisslan, vilket skulle innebära att de flesta lyckats fly.

"En av de beväpnade männen slog mig"

18-åriga Osama Aminu Maale var en av eleverna som lyckades fly attackerarna och han är nu tillbaka hos sina föräldrar.

– Vi var sammanlagt 520 som togs av de beväpnade männen. Efter att de tog oss stannade vi och de tvingade de äldre eleverna att räkna hur många vi var. Vi räknade till 520, sa Maale till AFP per telefon.

Eleverna delades in i olika grupper, men Maale och fyra andra lyckades fly.

– En av de beväpnade männen slog mig upprepade gånger när jag inte lyckades hålla mig i samma takt som de andra på grund av min dåliga hälsa. Sedan lät mannen mig gå bakom de andra och då fick jag en chans att fly, säger han.

Flera liknande attacker har skett

Alla skolor på andra stadiet i delstaten har stängts efter attacken.
FN:s barnskyddsorganisation Unicef har fördömt attacken.

Liknande attacker där beväpnade män tar civila som gisslan för att få en lösensumma är inte ovanliga i nordvästra Nigeria. Attacker med islamistiska motiv är däremot vanligare i nordöstra Nigeria, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den allvarligaste attacken mot barn som hittills skett i landet utfördes i april 2014. Då kidnappade medlemmar i jihadistgruppen Boko Haram 276 flickor från deras sovsal i en skola i Chibok i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Kring hundra av flickorna är fortfarande försvunna.

Källor: AFP, BBC Reuters, AP

Diskussion om artikeln