Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort JVM-kaos på Helsingfors-Vanda flygplats – Finland, Sverige och Ryssland vägrade kliva på planet: "Vi var helt överens"

Från 2020
Uppdaterad 13.12.2020 23:03.
Juniorlejonen och Juniorkronorna skakar hand med varandra.
Bildtext Finland och Sverige fastnade tillsammans med Ryssland på Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från fjolårets junior-VM.
Bild: Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto

Transporten av landslag från Europa till junior-VM i Kanada stötte på problem vid flygplatser i både Finland och Österrike på söndagen. På Helsingfors-Vanda flygplats vägrade Finland, Sverige och Ryssland att stiga på planet – tills IIHF gick med på deras krav.

Tanken var att planet med Finlands, Sveriges och Rysslands trupper till junior-VM i Kanada skulle lyfta klockan 13 från Helsingfors-Vanda flygplats.

Men så blev det inte. Flygplanet var för litet och en del av spelarnas utrustning skulle därför förvaras inne i kabinen – vilket de tre landslagen inte gick med på.

– Det är emot lagen. Och spelarnas säkerhet går först, berättade Juniorlejonens general manager Kimmo Oikarinen för SVT Sport.

Enligt honom var de tre länderna överens om saken. Tillsammans skickade man ett uttalande till Internationella ishockeyförbundet IIHF.

– Vi var helt överens. Och vi bestämde att vi inte flyger om det är någon risk på planet. Det är emot flyglagen, och det tänker vi inte gå med på.

För Ilta-Sanomat berättade Oikarinen att det lilla planet inte kom som någon överraskning.

– Jag påpekade om saken redan för två månader sedan, då det såg ut som att planet skulle vara för litet, avslöjade Oikarinen för tidningen.

Liknande problem i Wien

Lagen fick till slut igenom sina krav och lagmedlemmarna fick åka med ett separat plan, som lämnade flygplatsen klockan 17.

– Vi kom överens om att utrustningen som inte ryms på planet kommer med ett separat fraktplan nästa dag, rapporterade Oikarinen för tidningen.

Också planet som skulle föra Slovakien, Tjeckien och Österrike till Edmonton blev försenat.

The Athletic-journalisten Scott Wheeler skrev på Twitter att man också här hade planerat för mycket bagage till flyget.

– Det verkar som att IIHF planerat säkerhetsavstånd till planet, men flygbolaget vill att spelarna sitter närmare varandra, så att ytterligare bagage ryms med, rapporterade Wheeler från flygplatsen i Wien.

Österrikes hjälptränare Philipp Pinter skrev senare på Twitter att planet kunde starta vid 18-tiden.

Diskussion om artikeln