Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann säljer sin fastighet i Helsingfors centrum – varuhuskoncernen har presenterat sin räddningsplan

Från 2020
Uppdaterad 14.12.2020 11:09.
Stockmanns vauhusfasad i Helsingfors med julbeslysning.
Bildtext I sitt meddelande om företagssaneringen låter Stockmann förstå att man anar ljusglimtar i mörkret.
Bild: Lehtikuva

Varuhuskoncernen Stockmann lämnar in sitt förslag till företagssanering i dag. I förslaget ingår att bolaget säljer de fastigheter det äger i Helsingfors, Tallinn och Riga.

Intäkterna från fastighetsförsäljningen ska användas för att betala skulder, skriver Stockmann i ett börsmeddelande. Bolaget uppger sig ha skulder på sammanlagt närmare 740 miljoner euro.

Försäljningen innebär att Stockmanns varuhus på Alexandersgatan i Helsingfors centrum i fortsättningen hyr in sig i den anrika fastigheten som kommer att ägas av någon annan.

- Det kommer inte att påverka kunderna på något sätt. Vi verkar redan nu i hyrda utrymmen till exempel i Åbo och Tammerfors, säger koncernens verkställande direktör Jari Latvanen.

Han ger inga kommentarer om eventuella förhandlingar med köpare av fastigheten på Alexandersgatan.

Flera Stockmann-affärer krymper

I börsmeddelandet skrivs också att man har förhandlat sig till nya hyresavtal om mindre lokaler för affärerna i köpcentret Jumbo i Vanda, Åbo, Tammerfors och Hagalund i Esbo. Liknande förhandlingar pågår gällande affären i köpcentret Itis i östra Helsingfors.

Saneringsprogrammet uppges utgå från att verksamheten med varuhus och online-näthandel fortsätter i Finland och Baltikum. Butikskedjan Lindex fortsätter i Stockmannkoncernens ägo. Lindex kassaflöde bidrar till avbetalningen av skulderna, heter det.

Nyheten om saneringsprogrammet togs väl emot på Helsingforsbörsen.

Stockmanns A-aktie steg med drygt 19 procent en knapp halvtimme efter att Helsingforsbörsen öppnade. B-aktien steg i motsvarande grad med drygt 18 procent.

"Ingen märkbar personalminskning"

Stockmann uppger vidare att bolaget inte planerar att märkbart minska på arbetskraften, men konstaterar att den saken fortlöpande utvärderas.

Vd Jari Latvanen betonar att Stockmann nu går in för att satsa på kundrelationerna.

Bolaget uppger också att verksamheten före coronakrisen hade vänt och blivit lönsam.

- Men alla förstår att coronarestriktionerna försämrade försäljningen. man kan säga att den dök lodrätt neråt och i det läget ansökte bolaget om sanering, säger styrelseordförande Lauri Ratia.

Stockmann konstaterar att man ändå klarat av avbetalningarna på skulderna. Enligt en prognos beräknas bolaget också framöver klara skuldbetalningen enligt programmet.

Sökte företagssanering i april

Efter ekonomiska problem i flera år ansökte Stockmann i april i år om företagssanering. Företaget hade ursprungligen tid på sig till i fredags att lämna in sitt förslag om saneringen till Helsingfors tingsrätt, men fick uppskov till i dag.

Enligt Stockmanns egen uppfattning handlar de stora ekonomiska problemen bland annat om att företaget har satsat på för aggressiv utvidgning. Dessutom har varuhuset varit sent inom näthandeln och koncentrerat sig för lite på den.

I år har coronakrisen satt ytterligare käppar i hjulen.

Artikeln har uppdaterats flera gånger 14.12.2020 fr.o.m. kl 9 med uppgifter om innehållet i saneringsprogrammet, med uppgifter om aktiekursen samt med uppgifter och uttalanden vid Stockmanns presskonferens kl 10.30.

Diskussion om artikeln