Hoppa till huvudinnehåll

Sport

New York Times: Clevelands MLB-lag stryker smeknamnet Indians – det får Donald Trump att se rött: ”Detta är raderingspolitik”

Från 2020
Cleveland Indians logo.
Bildtext Cleveland Indians på väg att byta smeknamn.
Bild: AOP

Först Washington Redskins, nu Cleveland Indians. De amerikanska proffsklubbarna kryper till korset och stryker smeknamn som ursprungsbefolkningen upplever som rasistiska. Enligt New York Times kommer baseballaget från Cleveland att stryka ordet Indians från klubbnamnet.

Major League Baseball-laget i Cleveland har hett Indians sedan 1915. USA:s ursprungsbefolkning har i årtionden protesterat mot användningen av infödda amerikaners namn och bilder i idrottssammanhang. Det upplevs som rasistiskt och förnedrande.

Cleveland började fasa ut smeknamnet Indians redan i fjol, medan maskoten Chief Wahoo inte figurerat sen 2018.

Enligt New York Times kommer klubben att meddela om ett namnbyte inom kort. En källa avslöjar att man behåller namnet över säsongen 2021 och att namnbytet äger rum först år 2022.

Donald Trump upprörd

Beskedet tog emot med delade känslor på sociala medier. Många hyllade beslutet men USA:s president Donald Trump var bestört.

– Oj nej! Vad är det som händer? Det här är inte goda nyheter, inte ens för 'Indianer'. Detta är raderingspolitik, skrev han på Twitter.

NFL-laget i Washington meddelade i höst att man stryker sitt smeknamn Redskins. Däremot har Atlanta Braves, Kansas City Chiefs och Chicago Blackhawks tillkännagett att de inte har planer på att byta ut sina smeknamn.

Läs mera: Analys: ”Washington Redskins” kan snart vara ett minne blott – diskussionen i NHL tog också fart efter den senaste tidens protester

Diskussion om artikeln