Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 14.12

Från 2020
Uppdaterad 14.12.2020 15:08.
Skylt med texten "Coronatest" på finska och svenska.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Yrkesakademin i Österbotten i Vasa övergår till distansundervisning

På Yrkesakademin i Österbotten, Campus Kungsgården i Vasa, har ett fall av coronasmitta konstaterats. Enheten övergår nu till distansundervisning med omedelbar verkan fram till årets slut.

- Den möjliga exponeringen är relativt stor bland både studerande och anställda, och därför har vi tillsammans med ledande överläkare Heikki Kaukoranta vid social- och hälsovårdssektorn i Vasa kommit fram till att vi avslutar det här året på distans, säger Boris Ståhl som är rektor vid Yrkesakademin i Österbotten.

Alla studerande och personalen på Yrkesakademin i Österbotten har informerats om exponeringen, och Vasa stad har satt igång smittspårningen. De som berörs kommer att bli kontaktade, skriver man i ett pressmeddelande.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite har inga nya coronafall dykt upp sedan veckoslutet.

De centrala siffrorna i Mellersta Österbotten är nu 12 smittade under de senaste två veckorna. Detta kan jämföras med 21 smittade under föregående fjortondagarsperiod.

Incidensen i Soites område är nu 15,4 per 100 000 invånare på två veckor. Incidenstalet har därmed krympt och smittspridningen i området minskat.

Sedan pandemins början har man inom Soite bekräftat totalt 147 coronafall.

Alla smittkedjor i området är kända.

Sex nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Det bekräftade antalet coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 1174 (igår 1168). Sex nya fall har alltså bekräftats det senaste dygnet.

Det totala antalet tagna tester sedan pandemins början är 29 743 stycken. Igår togs 133 tester.

Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet är nu 43. Siffran är dagsaktuell. Under de senaste veckorna har incidensen ökat inom sjukvårdsdistriktet, som befinner sig i accelerationsfasen.

Inga nya coronafall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt ligger antalet bekräftade coronafall kvar på samma siffra som under söndagen, det vill säga totalt 401 sedan pandemins början.

Under söndagen togs 178 tester och sammanlagt har nu 55 608 test tagits.

Fem personer får nu vård för covid-19, antingen på sjukhus eller på någon hälsovårdscentral.

Incidenstalet för landskapet Södra Österbotten ligger nu på 43,5 per 100 000 invånare.

Diskussion om artikeln