Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mobiloperatörerna pantar ofta på sitt bästa pris för mobilabonnemangen - och det irriterar Konsumentverket: Sätter konsumenterna i ojämlik ställning

Från 2020
Uppdaterad 14.12.2020 13:54.
Henkilö selaa älypuhelimesta nettikirpputoria.
Bildtext Det första erbjudandet från ens nuvarande mobiloperatör är nödvändigtvis inte det bästa.
Bild: Taneli Kärki / Yle

På den fria marknaden får kommersiella aktörer erbjuda konsumenterna avtal och konsumenterna får välja att ta emot eller förkasta dem. Konkurrens- och konsumentverket hoppas ändå på mer transparent prissättning, och att de passiva kunderna ska beaktas bättre.

Är du också en av dem som ger sig ut jakt efter ett nytt erbjudande när det tidsbundna avtalet för ditt mobilabonnemang håller på att löpa ut?

Många känner till taktiken för hur man får sitt abonnemang till bästa pris: först meddelar man den nuvarande operatören om sina planer på att byta mobiloperatör, sedan ber man konkurrenten om dess bästa pris och tar emot erbjudandet. Därefter blir man med stor sannolikt uppringd av sin egen mobiloperatör och får ett konkurrenskraftigt erbjudande, eftersom företaget inte vill förlora sin kund.

Att konsumenten tvingas springa efter erbjudanden då den egna mobiloperatören inte genast ger sitt bästa pris kan inte kallas särskilt kundvänligt.

Telian pääkonttori Teollisuuskatu Helsinki
Bildtext Vid Telia uppger man att priset som erbjuds som fortsättning på ett tidsbundet avtal ofta är lägre än normalpriset.
Bild: Derrick Frilund / Yle

En rundringning bland Finlands största mobiloperatörer Telia, DNA och Elisa visar att det förs en konstant kamp om kunderna och att branschen inte har någon praxis kring hur man erbjuder fortsatta kontrakt.

Vid Telia Finland uppger affärschef Petri Lindqvist att bolaget kontaktar kunder med tidsbundna kontrakt ungefär en månad innan avtalet löper ut och erbjuder ett fortlöpande kontrakt. Också andra operatörer säger sig ta kontakt med kunden i god tid.

- Vi kan erbjuda fortsatt kontrakt till ett visst pris efter att erbjudandet gått ut, och prishöjningen är ofta moderat. Ofta är det pris vi ger automatiskt billigare än normalpriset.

Cedrik Kamtsan, affärsverksamhetsdirektör vid DNA, är inne på samma linje.

- Men ifall kunden väljer en snabbare uppkoppling kan månadsavgiften stiga, säger han.

Nainen seisoo sähköpotkulaudan kanssa DNA:n liikkeen edessä. Etualalla kävelee mies.
Bildtext Hos DNA kan en snabbare internetuppkoppling höja abonnemangets pris.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

Förutsägbarhet framom radikala prisändringar

Enligt Antti Ihanainen, direktör för abonnemangsförsäljningen vid Elisa, påverkas priset som kunderna erbjuds efter ett tidsbundet kontrakt av flera faktorer.

- En del abonnemang fortsätter som sådana. I huvudsak erbjuder vi kunderna ett abonnemang som är lite dyrare, men som har bättre internetuppkoppling. Ibland handlar det om normalpris. Det beror på hurdant erbjudande kunden haft, och om vi har kampanjpriser just då.

Enligt Ihanainen är konkurrensen mellan operatörerna hård.

- Ingen vill förlora kunder eller gå miste om sin marknadsandel. Ibland vill människor konkurrensutsätta våra erbjudanden, och då försöker vi svara på det.

Petri Lindqvist vid Telia säger att bolagets kunddata tydligt visar att konsumenterna inte vill ha radikala prisändringar, utan föredrar förutsägbarhet.

Konsumentverket: Kundvänligast att genast ge ett konkurrenskraftigt erbjudande

Konkurrens- och konsumentverket, som övervakar mobiloperatörerna, säger sig vara bekant med konsumenternas metoder för att konkurrensutsätta sina abonnemang.

Sakkunniga Matias Kinnunen säger att många tar så kallade win back-erbjudanden, som också regelbundet får konsumenter att ta kontakt med Konsumentverket.

- Konsumenten får inte ett tillräckligt bra erbjudande av sin operatör och byter till en annan. Då reagerar den gamla operatören och ger ett moterbjudande, beskriver Kinnunen.

Enligt Kinnunen tyder fenomenet på att kundtillfredsställelsen och enkelheten i att stanna hos den gamla operatören inte är konkurrensfördelar i detta fall.

- Ur konsumenternas synvinkel vore det bättre att nuvarande kunder genast fick ett konkurrenskraftig erbjudande, utan att först behöva vända sig till en annan operatör. Det är både mödosamt och tidskrävande.

Elisa
Bildtext Enligt Elisa påverkas abonnemangets pris av ett hurdant tidsbundet erbjudande man haft och ifall bolaget har nya kampanjerbjudanden på gång.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Dessutom kan rådande praxis leda till att konsumenter blir ojämlikt behandlade. Aktiva konsumenter och de som konkurrensutsätter sina abonnemang får ett bättre pris än de som är passiva eller håller sig till en och samma operatör.

Till dem hör äldre personer, som enligt Kinnunen är extra utsatta på abonnemangsmarknaden.

- En person kan betala ett betydligt högre pris än en annan för samma produkt.

Han poängterar att ett telefonabonnemang är nödvändigt i det moderna samhället. Därför är det viktigt att sådana erbjuds till ett rimligt pris, och att priset är förutsägbart.

- Det vore bra att få data kring en hur stor andel som aktivt konkurrensutsätter sina telefonabonnemang, och en hur stor andel som inte gör det. Då skulle man få en helhetsbild av marknaden och dess problem.

Telia, DNA och Elisa uppger alla att de inte samlar in sådan data.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel Puhelinoperaattorit pihtaavat parasta liittymätarjousta asiakkailtaan, ja se ärsyttää myös Kuluttajavirastoa: Jakaa ihmiset kahteen kastiin skriven av Jarno Virtanen. Svensk översättning av Mikaela Remes.

Diskussion om artikeln