Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna tar statistiken till hjälp inför kommunalvalet: "Invandringen skadar kommunal ekonomi, speciellt i Österbotten"

Från 2020
Uppdaterad 14.12.2020 17:08.
En medelåldersman i munskydd klädd i kostym sitter och ser fundersam ut.
Bildtext Invandringen är inte överraskande huvudtema när Jussi Halla-ahos sannfinländare går till kommunalval. Halla-aho fotograferades under Centralhandelskammarens kommunalvalsdebatt i början av december.
Bild: Lehtikuva

Kostnaderna för invandringen blir den stora frågan för Sannfinländarna också i kommunalvalet. Centern var största kommunparti senast - och därför huvudmotståndare nu.

Sannfinländarna publicerar nu en pamflett och pekar ut de österbottniska kommuner som “betalar mest” för utlänningspolitiken.

Målsättningen är att vara störst i kommunalvalet 2021, med sikte på riksdagsvalet 2023. Det framgår i den färska rapport som publiceras av Sannfinländarnas tankesmedja Suomen perusta. Den kommer nog att läsas noggrant på de övriga partikanslierna.

– Sannfinländarnas tillväxt som vårt lands ledande kommunparti är fullt möjlig. Reaktionerna från de andra partierna är därefter, inleder tankesmedjans ordförande och kommunpolitiker för Sannfinländarna i Träskända Arto Luukkanen i boken om det “konstiga” kommunalvalet (Kummalliset kunnallisvaalit).

Han använder begreppet “de gamla partierna” om konkurrenterna, en term som Sannfinländarnas föregångare Landsbygdspartiet introducerade.

Sannfinländarna hånas ständigt i medierna och riksmedierna är inte heller på vår sida, klagar Luukkanen.

"Ofrånkomlig sannfinsk framtid"

– Det är ett internationellt fenomen. De gamla partierna mister anhängare också i resten av Europa, och de är inte förtjusta över att mista sin makt. Men folket vill ha förändring – en levande demokrati. Folket vill ha en förhoppning om inflytande och en bättre framtid.

Luukkanen talar om en “sannfinsk framtid som är ofrånkomlig”. Det syns enligt honom i regeringen Marin, som för en osäker och vacklande politik.

Det är ett känt fenomen att folket under kristider samlas bakom regeringen, oberoende av parti. Nu har osäkerhetens tid urvattnat det fenomenet, skriver Luukkanen. Sannfinländarna tar tacksamt emot och eldar under.

Folket vill ha förändring – en levande demokrati

― Historiker Arto Luukkanen

Den ekonomiskt nedåtgående spiralen och EU:s stödpaket har minskat på stödet för regeringen och leder till en ny panik i regeringen.

– Regeringen har allt som behövs, inklusive alla lånepengarna. Men det som saknas är en insikt om vilken riktning man borde välja.

Luukkanen nämner några av de händelser som oroar Sannfinländarna, exempelvis permitteringarna vid VR och Finnair mitt i den ekonomiska krisen.

Att coronapandemin påverkar allt, noteras inte i Luukkanens inledning. Sannfinländarna har hela tiden ansett att regeringen använder pandemin som förevändning för sin politiska kurs.

"Förlorad identitet i Centern och Samlingspartiet"

Kommunalvalet blir ett stresstest för den socialdemokratiskt ledda regeringens politik.

Centern har blivit stödparti för den rödgröna ideologin. Landsbygden är full av missnöjda centerväljare, skriver bokens andra skribent Marko Hamilo.

Den ideologiskt högtravande inledningen avslutas med en analys av marxistisk klasskamp som inte gynnade vanliga människor. Vänsterpartierna bryr sig inte om företagande och arbetsplatserna.

Efter Sovjetunionens fall blev de röda gröna. Nu handlar det om könsidentitet, klimatraseri och främjande av all slags invandring. Att motsätta sig populismen har blivit en egen religion, skriver Luukkanen.

Samlingspartiet och Centern har förlorat sin egen identitet och flyter med i klimatkampen och kampen mot populismen. Anhängarna gillar det inte men vågar inte protestera, annat än i vallokalerna, hoppas Sannfinländarna.

Luukkanen framställer Sannfinländarna som det enkla partiet för individerna, de vanliga människorna. Konkreta frågor är viktiga.

Medborgarna gillar inte att avstå från bilar, kött, vatten, land och normala arbetsplatser. De vill kunna bo också utanför ring III, som tydligen hotas av grönvänstern.

Storbritannien visar vägen till självständighet

Sammanfattningen blir att folket söker en levande demokrati där de kan påverka. De nya politiska partierna i Europa erbjuder en mänsklig valmöjlighet.

Motsvarande anser Luukkanen att eliten och media är förskräckta över att de europeiska folken försöker behålla sitt självbestämmande inför den internationella ekonomiska makten.

De så kallade populisternas budskap lockar allt fler. Speciellt Storbritanniens positiva exempel tycks förskräcka dem som nu sitter vid makten, enligt Sannfinländarna.

Invandring blir kommunalpolitik

Sannfinländarna presenteras som ett parti i centrum för den positiva förändringen, på den enskilda medborgarens nivå, i hemkommunen och nationen.

Det är många som har undrat hur Sannfinländarna ska få sitt EU- och invandringskritiska budskap anpassat till kommunalvalets lokala frågor.

I dag kommer svaret, i den pamflett som partiets tankesmedja Suomen Perusta publicerar.

Invandring och regionalpolitik är riksfrågor, medger verksamhetsledaren Marko Hamilo. Men det är kommunfullmäktige runtom i landet som måste kämpa med den dåliga ekonomin.

Sannfinländarnas pamflett ägnar många sidor åt att förteckna alla de stöd och bidrag som riktas till invandrare i olika kommuner. Avsikten är uttryckligen att alla medborgare ska kunna "förundra sig" över detaljerade siffror i varje kommun.

Österbotten leder ligan

Sannfinländarnas tankesmedja publicerar statistik som pekar på hur kommunerna tvingas betala ut allt mer sociala bidrag till utländska medborgare. Samtidigt betalar den invånargruppen minst kommunalskatt, påpekas det i rapporten.

Korsnäs i Österbotten är den kommun i Finland där den största andelen av de totala utkomststöden betalas, enligt pamfletten.

Därefter kommer Vörå, Närpes, Kaskö, Nykarleby och Kristinestad samt Larsmo. Övriga kommuner med liknande statistik bland de tio främsta är Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla.

I alla dessa kommuner betalades år 2018 över 40 procent av bidragen till invandrare, enligt Sannfinländarnas statistik.

Forskaren Samuli Salminen betonar att bidragsandelen i Österbotten blir så stor till de utländska invånarna också för att kommunens egna invånare mindre sällan behöver bidrag.

Boken presenterades på Sannfinländarnas presskonferens på måndagen. Tankesmedjan Suomen perusta är Sannfinländarnas organ för vetenskap och ideologi. Den har tidvis utgett kontroversiella och ifrågasatta rapporter.

Diskussion om artikeln