Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också en polis misstänkt i utredningen om förberedelse av ett grovt brott mot hälsa eller liv - kopplingar till ytterhögern

Från 2020
En polis är fotograferad underifrån. I bilden syns en manlig polis ryggtavla. På jackan står det "poliisi".
Bildtext Illustrering. Poliserna på bilden har inget med brottet att göra.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Åtminstone en polis misstänks för förberedelse av ett grovt brott mot hälsa eller liv, uppger åklagaren och undersökningsledaren Heikki Stenius.

Fallet hör samman med de brottsmisstankar som kopplas till en ytterhögergruppering, som uppdagades i slutet av förra veckan.

Enligt Stenius är polisen inte häktad just nu. I samband med förundersökningen har man konstaterat att risken för brott är liten.

Tidigare har det rapporterats att den misstänkta jobbat som överkonstapel vid Helsingforspolisen. Helsingforspolisen bekräftar att en av dess överkonstaplar tagits ur tjänst redan i oktober.

Tidigare rapporterades det om att förberedelserna av brottet kan ha riktats mot riksåklagare Raija Toiviainen och inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna), men enligt Stenius har undersökningen inget med dem att göra.

Centralkriminalpolisen bekräftar att man utreder ett fall av förberedelse av ett grovt brott mot hälsa eller liv, med kopplingar till ytterhögern.

Källa: STT

Diskussion om artikeln