Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Robotarna är här för att stanna - det dröjer ändå länge innan de börjar tänka för sig själva

Från 2020
Nicholas Andersson framför Tekniska Museet
Bildtext Nicholas Andersson har sysslat med robotar sedan barnsben.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Robotarna har utvecklats mycket från 1980-talets ganska klumpiga varelser men ännu är vägen lång innan de når singularitet. Den självtänkande roboten kommer tidigast i mitten av seklet om ens då.

- Robotteknologin har nog utvecklats ganska mycket på senaste tiden, berättar Nicholas Andersson som är verksamhetsledare för föreningen Airo Island.

Den här robotens delar har printats av en 3D-printer.
Bildtext Robotar finns överallt.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Till vardags sitter Andersson i Helsingfors och arbetar med att bygga nätverk för olika företag som jobbar med robotar. Han skriver också artiklar om robotteknologi.

- Egentligen bygger dagens teknologi långt på samma saker som tidigare men nu är robotarna försedda med bättre sensorer, de är noggrannare, starkare och snabbare. De är också tryggare att jobba med i dagens läge, berättar Andersson.

Finland kunde vara längre i utvecklingen

- Tittar vi på vårt land så är utnyttjandet av robotar inte så stort här ännu. Andra länder har gått mycket längre. Men vi är nog bra på vissa specifika teknologier, till exempel bilfabriken i Nystad. Där finns ett hundratal robotar som ger arbete åt många människor, berättar Nicholas Andersson.

Auton ovia.
Bildtext I Nystad används mycket robotar.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ett annat område där ett finskt företag går i bräschen är sophantering.

- Vi har en hel del intressanta start-up företag som sysslar med robotar, men en av de större är Zen Robotics som har utvecklat robotar som sorterar byggavfall. De har största delen av sin verksamhet utomlands, förklarar Andersson.

Diskussionen om hur mycket makt och självständighet man vågar ge robotar pågår hela tiden och speciellt i Norden är debatten livlig.

- Det verkar som om de nordiska länderna är intresserade just av den här frågan, berättar Andersson. Det finns inte en tillställning här där den frågan inte skulle lyftas upp. Men konsensus verkar vara att vi gjorde bäst i att följa science fiction-författaren Isaac Asimovs tre, påhittade lagar, fortsätter han.

Robotikens lagar


1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Vita animerade människoliknande robotar på rad.
Bildtext Det är ännu långt till den självtänkande roboten.
Bild: Yle/ Heidi Grönroos / Shutterstock / Pixabay

Det verkar ändå vara långt till den dag robotarna blir sina egna.

- Det är väldigt svårt att säga när singulariteten kommer. Det finns en forskare som heter Nick Boström som har samlat ihop en massa prognoser om hur det ser ut. Om 25 år, om 500 år eller aldrig. I snitt verkar det handla om 2050-60 talet, säger Nicholas Andersson.

Programmet är inte längre tillgängligt
Österbottningarna har varit uppfinningsrika i hundratals år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln