Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Muminhus och lekpark till Ingå centrum – Sparbanksstiftelsen donerar 75 000 euro till Ingå kommun

Från 2020
Ett runt, högt blåfärgat hus i en lekpark, ett så kallat muminhus. Huset har också en rutschkana.
Bildtext Sparbanksstiftelsen har fått önskemål om bidrag som ska pigga upp miljön i Ingå centrum och sporra till motion och rörelse. Det blivande Muminhuset i lekparken väntas locka barnfamiljer till Ingå.
Bild: Antti Kurola

Sparbanksstiftelsen i Ingå donerar stort till en Muminlekpark i Ingå centrum. Dessutom får föreningen Pro Ingå pengar att bygga motionstrappa, också den i Ingå kyrkby.

En ny lekpark kommer att byggas på grönområdet invid kommungården och biblioteket i Ingå.

Lekparken, som kommer att bli en liten Muminvärld med bland annat ett sju meter högt Muminhus i tre våningar, ska stå färdigt i slutet av juni nästa år.

Lekparken är ett samarbete mellan Ingå kommun och Sparbanksstiftelsen i Ingå, som vanligen beviljar pengar till ideella föreningar.

I år har stiftelsen delvis valt att tänka annorlunda. Sparbanksstiftelsens ombudsman Monica Baarman-Henriksson menar att kommunerna inte har det så gott och att det därför finns mycket som inte går att förverkliga utan stöd utifrån.

Motionstrappa som Pro Ingå låter bygga

Sparbanksstiftelsen i Ingå donerar 75 000 euro till lekparken i Ingå centrum. Dessutom får föreningen Pro Ingå 33 000 euro till motionstrappa.

Motionstrappan ska gå uppför Prästgårdsberget, med start nära Galleri Karaija. Alla behövliga tillstånd finns redan och byggstarten sker i april-maj nästa år.

I år delar stiftelsen ut 305 160 euro. Drygt en tredjedel av den summan går till lekparken och motionstrappan. Resten delas till närmare 40 föreningar med koppling till Ingå.

Källa: Pressmeddelande från Ingå kommun.

Diskussion om artikeln