Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bellingcat avslöjar ryska agenter bakom mordförsöket på Aleksej Navalnyj: "Saken är klar, nu vet jag vem som försökte mörda mig"

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 09:34.
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj
Bildtext Aleksej Navalnyj säger att man nu vet vilka personer som försökte gifta honom i augusti i Sibirien.
Bild: Sergei Ilnitski / EPA

Ryska agenter som var specialiserade på gifter följde den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i åratal innan de försökte mörda honom i Sibirien avslöjar undersökande journalister vid Bellingcat.

- Saken är klar. Nu vet jag vem som försökte mörda mig och vi har deras fotografier, skrev Aleksej Navalnyj själv efter Bellingcats senaste avslöjanden, som bygger på telefon- och reseuppgifter.

Undersökande journalister på Bellingcat slår fast att det var agenter vid den ryska underrättelsetjänsten FSB, som låg bakom mordförsöket i augusti då Navalnyj var på rundresa i Sibirien.

Medborgarjournalisterna vid Bellingcat har utrett mordet i samarbete med Insider-media, CNN samt den tyska tidskriften der Spiegel och har dragit sina slutsatser utgående från öppna källkoder samt telefon- och reseuppgifter.

Upp till sex FSB-agenter som har specialiserat sig på gifter, hade skuggat Navalnyj i flera år. Agenterna hade från och med år 2017, besökt ett 30-tal städer och orter samtidigt som Navalnyj och de tog ofta samma flyg som oppositionsledaren.

Bellingcat utesluter inte att agenterna försökte mörda Navalnyj redan i somras under ett romantiskt besök i Kaliningrad med frun Julia, som plötsligt blev sjuk vid ett strandcafé.

- Jag kände mig sjukare än någonsin tidigare i mitt liv, berättade Julia efter att ha tillfrisknat.

FSB:s operation verkar ha inletts efter att Navalnyj meddelade att han tänker utmana president Vladimir Putin i presidentvalet.

Navalnyj har flera gånger pekat ut Putins administration i Kreml och ryska säkerhetsmyndigheter för mordförsöket och Bellingcat ger nu konkreta belägg för hans misstankar.

Aleksei Navalnyi perheensä ympäröimänä sairaalasängyssä.
Bildtext Aleksej Navalnyj vårdades i en månad på ett sjukhus i Berlin innan han var återställd.
Bild: Aleksei Navalnyi / EPA

Tre agenter skuggade Navalnyj i Sibirien.

Den 44 år gamla Aleksej Navalnyj utsattes alltså för ett mordförsök drygt en månad efter besöket i Kaliningrad, då han var i staden Tomsk i augusti.

Han började må illa på flyget tillbaka till Moskva och hans plan var tvunget att nödlanda i Omsk, där oppositionsledaren snabbt togs med en ambulans till det lokala sjukhuset.

Bellingcat har kommit fram till att tre agenter skuggade Navalnyj under hela resan i Sibirien. En av agenternas mobiltelefon har lokaliserats till Tomsk på kvällen den 19 augusti, ett par kvarter från det hotell där Navalnyj drack förgiftat vatten från en flaska, som hans medarbetare senare hittade på hotellrummet och tog med sig för analyser utomlands.

Telekommunikationsuppgifter visar att agenterna talade flera gånger med varandra ungefär vid samma tidpunkt som Navalnyj tros ha fått i sig giftet samt då han var på väg till flygplatsen i Tomsk.

Åtminstone fem andra FSB-agenter deltog i operationen i Sibirien och en del av dem följde med Navalnyj till sjukhuset i Omsk där han låg i koma i en ventilator.

Ryska myndigheter försökte in i det sista förhindra att den förgiftade Navalnyj togs med ett ambulansflyg till Berlin för vård. Väl framme i Berlin slog tyska läkare fast att Navalnyj hade förgiftats med nervgiftet novitjok som man i tiderna började tillverka i Sovjetunionen.

Chefsläkaren Alexander Murachovskij omgiven av journalister den 21.8 då Navalnyj ännu vårdades i Omsk.
Bildtext Läkaren Anatoly Kalinitjenko i Omsk hävdade att de inte fann spår av nervgiftet novitjok
Bild: EPA-EFE/MAXIM KARMAYEV

Novitjok även i mordförsöket på Skripal

Laboratorier i Sverige och Frankrike samt OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, har bekräftat att det var frågan om novitjok. Samma nervgift användes i det misslyckade mordförsöket på den avhoppade ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i engelska Salisbury år 2018.

Bruket av novitjok ses som ytterligare ett tecken på att ordern att mörda Sergej Skripal och Aleksej Navalnyj kom från högsta ort och att den ryska statsledningen, det vill säga president Vladimir Putin, måste ha känt till det.

Bellingcat hävdar att en militär vetenskapsman - överste Stanislav Makshakov - ledde ett hemligt, statligt program som bland annat använde novitjok för att tysta oppositionella och avhoppare som Navalnyj, Skripal och ex-översten Aleksandr Litvinenko som mördades år 2006 i London med hjälp av det radioaktiva ämnet polonium-210.

Makshakov har enligt Bellingcat också arbetat på ett institut i den stängda staden Shikhany-1, där ryska vetenskapsmän utvecklade gifter som novitjok under den sovjetiska eran.

EU stöder misstankarna och har infört sanktioner mot FSB och sex högt uppsatta personer som arbetar för den ryska staten.

Ryssland har förnekat all inblandning och hävdat att det inte fanns spår av gift i prover som togs vid sjukhuset i Omsk, där sjukhusets chefsläkare sedermera har belönats på olika sätt.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, hävdade förra månaden att Navalnyj kan ha förgiftats på ambulansflyget till Berlin eller när han väl hade anlänt till Tyskland.

Navalnyj vårdades på Charité sjukhuset i Berlin i en månad tills han skrevs ut i slutet av september. Han har flera gånger sagt att han hoppas få återvända hem till Ryssland, men det är fortfarande oklart om eller när det är möjligt.

Källor: Bellingcat, Reuters, the Guardian.

Diskussion om artikeln