Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny utmaning väntar för Ria Öling – landslagets mittfältare går till mesta mästarna i Sverige: ”Växjös bästa spelare under 2020”

Från 2020
Ria Öling står på Sandvikens fotbollsstadion i Vasa.
Bildtext Ria Öling har spelat 43 matcher i Finlands A-landslag.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Ria Öling kommer att spela för FC Rosengård nästa säsong. Malmölaget är den mest framgångsrika klubben i svensk damfotboll.

En till spelare i det finländska damlandslaget i fotboll växlar upp ett hack. Ria Öling är klar för den svenska toppklubben FC Rosengård.

Malmölaget meddelade om sitt finländska fynd under måndagen.

– Ria är en spelare vi följt under en lång tid, redan när hon spelade i Brøndby. Jag tycker hon varit Växjös bästa spelare under 2020 och det är helt rätt för Ria att ansluta till oss nu, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran på klubbens webbplats.

– Hennes sätt att driva boll kommer stöka till det för många motståndare.

I årets seriespel spelade Öling i tjugoen matcher, gjorde två mål och spelade fram till tre fullträffar.

På väg mot åttondel i Champions League-slutspelet

Öling flyttade från Brøndby till Växjö i damallsvenskan sommaren 2019. Efter en och en halv säsong i ett mittenlag kommer Öling till ett topplag i Sverige.

Rosengård är mesta mästare i svensk damfotboll med sina elva SM-guld. Förra året vann Malmöklubben ligan, men i år blev det en andraplats bakom Göteborg.

Rosengård – med bland annat ett antal svenska landslagsspelare i truppen – vann stort i Champions League-slutspelet mot Lanchkhuti förra veckan. Om inget sensationellt inträffar i onsdagens retur i Malmö spelar laget åttondelsfinal i Europaspelet.

– Rosengård är en framgångsrik klubb och jag ser fram emot att få vara del av laget och träffa alla. Att få spela i Rosengård är ett bra nästa steg i min karriär och i min utveckling. Jag tror att jag kan hjälpa laget med mina bästa egenskaper.

Öling, som kommer från Vasa, har spelat 43 A-landskamper för Finland och gjort åtta mål. Öling startade de två senaste matcherna i EM-kvaler – de viktiga 1–0-segrarna mot Skottland.

Diskussion om artikeln