Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fastighetsägare i Karis måste städa bort sopor som andra har dumpat i gammalt sandtag

Från 2020
Uppdaterad 16.12.2020 14:59.
En olaglig soptipp invid Lavavägen i Vanda.
Bildtext I dag är det inte lika vanligt längre, men visst händer det fortfarande att man hittar gamla möbler, elektronik och bilskrot inne i skogen eller längs små vägar. Bilden är inte från Karis.
Bild: YLE/Pia Johansson

Miljövårdsmyndigheten i Raseborg uppmanar en fastighetsägare att städa marken denna äger i Mjölbolsta i Karis trots att det är andra som skräpat ner.

Fastigheten ska vara städad senast den sista december i år.

Miljöbyrån i Raseborg fick ett tips om att gamla sandgropar och små sidovägar längs riksväg 25 i Mjölbolsta är nedskräpade.

Det här området finns på ett viktigt grundvattenområde i Mjölbolsta-Svartå. De kemikalier som frigörs från avfall som dumpats där kan riskera grundvattnet.

Fastigheten är ett gammalt sandtag på nästan sex hektar. Man har kunnat komma in på området längs två småvägar fram till juni 2020.

Nedskräpning efter 2006

Den nuvarande ägaren köpte området 2006 och återställde det för att odla ekonomiskog.

Raseborgs stad tror inte att ägaren har besökt området efter det, eftersom det under årens lopp samlats blandat hushålls- och byggnadsavfall längs områdets småvägar.

Miljöbyrån skickade en uppmaning att området ska städas per e-post.

Fastighetsägaren var inte villig att städa bort skräpet eftersom andra fört det till området, men då påpekade miljöbyrån att avfallslagens paragraf 74 förpliktar fastighetsägaren att städa om det är så att man inte får den som skräpat ner att göra det.

Stängde av vägar, fixade övervakning

Ägaren gjorde i juni i år ett försök att stänga vägarna till området med plastnät och satte upp viltkameror.

Miljöbyrån inspekterade fastigheten tillsammans med ägaren i oktober, och de kunde konstatera att det inte såg ut att ha kommit nytt skräp efter att vägarna stängdes av.

Man kom överens om att området ska städas upp till slutet av 2020.

Miljövårdsmyndigheten måste ålägga ägaren om städning om fastighetsägaren inte håller överenskommelsen. Det beslöt miljö- och byggnadsnämnden på mötet den 9 december.

Fastigheten ska vara städad senast den sista december i år.

Fastighetsägaren måste städa och betala eller böta, städa och betala

Miljövårdsmyndigheten påpekar att oanvändbara och trasiga föremål ska sorteras så noggrant som möjligt. De ska föras till en mottagningsstation som har miljötillstånd för att ta emot just den här sortens avfall.

Ägaren ska också visa kopior på avfallsstationens mottagningskvitton för Raseborgs miljöbyrå inom en vecka efter att det sista avfallet förts bort.

Ägaren måste betala 3 000 euro i böter om städningen blir ogjord utan vägande skäl.

Artikeln rättades 16 december: Tidigare stod det att avfallslagens paragraf 73 förpliktar fastighetsägaren att städa om det är så att man inte får den som skräpat ner att göra det. Det är paragraf 74 som tar upp det här. I paragraf 73 sägs att den som har skräpat ned ska avlägsna det nedskräpande föremålet eller ämnet ur miljön och städa upp det nedskräpade området även i övrigt.