Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionsslussen: En lättnad efter utmattning, en medicin mot fattigdom, men ett system som missbrukas – så här berättade ni!

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 07:50.
TE-palvelutoimisto.
Bildtext Uppsagd fastän man skulle orka på jobbet? Det är ett problem med pensionsslussen, som samtidigt har inneburit en trygghet för många.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En ekonomisk trygghet, den enda utvägen på en liten ort och en lättnad efter utmattning och tungt jobb. Det är några av de erfarenheter av pensionsslussen som Svenska Yle har tagit del av. Samtidigt har en del upplevt att de sades upp alldeles för tidigt, eftersom systemet också missbrukas.

Pensionsslussen är omdebatterad eftersom den ger en viss ekonomisk trygghet åt en del, medan andra har råkat ut för åldersdiskriminering på grund av systemet.

Pensionsslussen är just nu en svår förhandlingsfråga för regeringen, som har lovat komma med besked före årsskiftet. Målet är att i förlängningen sysselsätta 10–12 000 fler, som en del av regeringens sysselsättningsmål.

Pensionsslussen går i korthet ut på att äldre arbetstagare som sägs upp kan få inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning ända fram till pensioneringen.

Systemet har inneburit en viss ekonomisk trygghet för många, men det har kritiserats i flera rapporter för att leda till att äldre arbetstagare lättare sägs upp.

Så sent som förra veckan framförde OECD den här kritiken i sin Finlandsrapport.

Vi bad er berätta om era erfarenheter av pensionsslussen. Flera som skrev till oss upplevde att systemet har varit den bästa lösningen i deras situation. Här är några av de berättelserna.

"En lättnad efter utmattning och långtidsarbetslöshet"

"På en liten ort är pensionsslussen den enda möjligheten. Många har sparat och byggt upp sitt liv kring en ort: egnahemshus, villa, barn och barnbarn och åldrande föräldrar. Det går inte att riva upp allt för ett jobb för tre år, när man jobbat 40, för att få allt att gå ihop."

En av dem som skriver till oss säger att pensionsslussen var en lättnad för hen, efter utmattning, krav på att jobba övertid, uppsägning, långtidsarbetslöshet och misslyckade försök att hitta ett nytt jobb med regelbundna arbetstider. Till slut föreslog TE-byrån en möjlighet att utnyttja pensionsslussen.

"Klart att jag ville. Att slippa bläddra efter jobb som inte passade ens fysiska tillstånd eller som man aldrig fick när man ansökte dem, att slippa fylla i blanketter hela tiden, att slippa hela byråkratin - vilken lättnad."

Samma person kommenterar också frågan om åldersdiskriminering på jobbet.

"Åldersdiskrimineringen handlar inte om att man inte skulle anställa äldre människor, man fortsätter bara ha samma förväntningar på dem som om de vore kärnfriska, energisprängfulla 30 åringar."

"Varför pinar de människor som har arbetat nästan hela livet?"

Bland dem som skriver till oss finns många som oroar sig för att slopandet av pensionsslussen ökar fattigdomen bland de äldre. Så här kommenterar två personer den oron:

"Det kommer att bli fler arbetslösa som faller ner på grunddagpenning efter en tid. Om en firma stänger dörrarna så betyder anställningsskyddet ingenting. Och som 60+ har du så gott som noll chans att få jobb. Jag fattar överhuvudtaget inte varför de pinar människor som arbetat typ hela livet."

"Om systemet ändras kommer sjukledigheterna säkert öka och sjukpensionerna med. De som vill fortsätta och orkar får säkert fortsätta, så länge de förmår. Men det borde finnas en bakdörr när den dagen kommer då man inte längre klarar det."

Flera utbildningar, hundratals arbetsansökningar, men inget napp

Bertel, 59 år, berättar att han blev uppsagd för fyra år sedan och har sökt hundratals jobb sedan dess. Han beskriver att han har lika bra kondition som en 30-åring.

Han har flera tekniska utbildningar och skaffade därtill behörighet som lastbilschaufför. Det har inte blivit napp, och det beror på "klar åldersdiskriminering", anser Bertel:

"Jag närmar mig den åldern nu att jag skulle ha chans att komma in i pensionsslussen, men nu planerar de att ta bort den. Det blir en ny grupp av äldre som kommer att bli fattigare om pensionsslussen slopas!"

en man med keps o orangefärgad reflexväst som går mot lastbilshytten på en långtradare.
Bildtext Flera tekniska utbildningar och kompetens som lastbilschaufför. Det räckte ändå inte för ett nytt jobb, skriver Bertel, 59. Personen på bilden har inte med personerna i texten att göra.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

"Att slopa pensionsslussen kommer inte att hjälpa äldre att få jobb. De kommer bara att bli tvingade att gå onödiga jobbkurser och arbetsverkstäder, men inte kommer så många att få något jobb. Och om de vägrar så kan det bli med indragna dagpenningar", skriver Bertel.

Uppsagd vid 59, trots ork och uppdaterade kunskaper: "Företagen missbrukar möjligheten"

Vi ringer upp Hans Berg för en intervju. Han är pensionerad ingenjör från Vasa. Han jobbade på ett stort företag som sade upp ett par hundra anställda. Då var Berg bara 59, och han kände att han skulle ha haft mera att ge på jobbet.

- Inte hade jag problem med orken. Jag jobbade ju på kontor och det var inte fysiskt tungt. Jag hängde bra med i utmaningar, som IT och sådant, säger Berg.

- Jag tycker ju att företagen missbrukar den här möjligheten. De ger sparken åt arbetstagare som närmar sig 60, och kanske har väldigt lång erfarenhet i arbetslivet, i mitt fall 30 år hos samma arbetsgivare. Yngre, som har varit på jobbet bara ett par år, får stanna kvar, säger Berg.

- Vi som har kommit upp till 60 har ju väldigt svårt att hitta jobb, medan en yngre skulle ha det lättare, säger han.

Mies pesee ostoskeskuksen kattoikkunaa.
Bildtext En del arbeten orkar man inte längre med som äldre, och det är svårt att hitta nytt när man är över 60, berättar flera personer i vår enkät.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Om pensionsslussen slopas är tanken att den ska ersättas med satsningar för att äldre ska orka längre på jobbet.

Arbetsmarknadsparterna har inte lyckats komma överens om ett nytt system. I regeringen har Vänsterförbundet motsatt sig planerna. Partiet anser att systemet har gett en ekonomisk trygghet åt många.

Pensionerad arbetsgivare: "De som ville fick stanna kvar"

Också arbetsgivarna har sett många fördelar med pensionsslussen, med tanke på att alla inte orkar jobba som äldre.

Arne Tuhkunen har arbetat som chef vid ett mellanstort företag inom metallbranschen i Kotka. Det är många år sedan nu.

Han upplevde att både de anställda och företaget hade nytta av pensionsslussen, då företaget i vilket fall som helst såg sig tvunget att minska personalen.

- Några av dem tyckte att de var lite gamla och trötta och hade ont i lederna. De skulle gärna gå i pension. Det här var ett fördelaktigt sätt att sköta saken, säger Tuhkunen.

- De blev stoppade i den understa högen (på TE-byrån, red.anm.). Officiellt blev de arbetslösa, men i praktiken var de inte tvungna att jobba. De fick vara hemma, så gott som pensionerade.

Majakkalaiva Kemi lähdössä kunnostukseen Suomenlinnaan marraskuussa 2020.
Bildtext De som är fysiskt trötta har haft glädje av pensionsslussen, säger flera arbetstagare och arbetsgivare som Svenska Yle har talat med. Personerna på bilden har inte med personerna i artikeln att göra.
Bild: Kirsi Lönnblad / Yle

Förekom det att personer sades upp, med hänvisning till pensionsslussen, fastän de önskade stanna kvar i jobbet?

- Vi hade så stor personal, så det fanns alltid spelrum. De som ville fick stanna kvar, utan vidare. Om du har flera arbetstagare så finns det alltid folk som vill bli förtidspensionerade, så det var ett elegant sätt att sköta saken, säger Tuhkunen.

Vi publicerar en del av berättelserna anonymt, på grund av ärendets natur.

Diskussion om artikeln