Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtalet mot Flow Festivals arrangörer förkastades – har inte orsakat miljöförseelse

Från 2020
Följ med på Flow med oss!
Bildtext Tingsrätten förkastade åtalet mot arrangörerna. Arkivbild.
Bild: Flow Festival / Jussi Helssten

Helsingfors tingsrätt har förkastat åtalet mot två arrangörer för den populära musikfestivalen Flow Festival i Södervik i Helsingfors.

Arrangörerna var åtalade i Helsingfors tingsrätt för miljöförseelse.

Orsaken till miljöförseelsen var nattliga bullerstörningar under festivalens utomhuskonserter i augusti 2017 och augusti 2018.

Enligt Helsingfors stad ska ljudnivån inte överstiga 65 decibel, men enligt åtalet översteg ljudet från utomhuskonserterna det tillåtna med 1 till 5 decibel efter midnatt.

I rättegången diskuterades om arrangörerna avsiktligt eller genom grov vårdslöshet hade överstigit ljudnivån. Arrangörerna nekade till avsiktlig eller grov vårdslöshet och miljöförseelse.

Helsingfors tingsrätt gav sitt beslut i dag på måndagen.

Enligt domen hade de anklagade överstigit ljudnivån år 2017 efter att de blivit varse om alla åtgärder som var möjliga vid den tidpunkten.

Det var inte möjligt att avbryta konserten av säkerhetsskäl.

Enligt domen översteg ljudnivån år 2017 det tillåtna med 1 till 5 decibel, men man inte kunde påvisa att ljudnivån skulle ha inträffat på fasaden på ett bostadshus och därmed förkastades åtalet.

Ljudnivån översteg gränsen med 1 till 2 decibel år 2018 men överskridandet ansågs vara så marginellt att åtalet förkastades.

Diskussion om artikeln