Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Politiker granskar nu väggklottret i Borgå - Tuuli Hirvilammi: Gatukonst behövs men inte var som helst

Från 2020
Tuuli Hirvilammi på gångbron.
Bildtext Tuuli Hirvilammi tror sig föra många Borgåbors talan då hon vill åtgärda klottrandet.
Bild: Mikael Kokkola/Yle

Det finns alltmer namntaggar och väggklotter i stadsmiljön i Borgå. Efter en fullmäktigemotion ska en arbetsgrupp inom staden nu ta itu med problemet.

Vi träffas vid gångbron över Borgå å i centrum. Här finns det gott om exempel på klotter som inte förgyller miljön. Raden av namntaggar löper längs med hela broräcket.

- Många Borgåbor har märkt att klottret hela tiden ökar här på gångbron. Här finns så många i olika färger, men det är inte så vacker gatukonst. Vi borde diskutera om klottret ska få finnas här eller inte, säger Tuuli Hirvilammi.

Hon är andra vice ordförande i stadsfullmäktige för De gröna och har med hjälp av en fullmäktigemotion lyft frågan om väggklottret på agendan.

Det är ett sätt att få uppmärksamhet, anonymt förstås, utom då i vissa kretsar

Hon föreslår en del åtgärder från antiklottkampanjer på sociala medier och allmänna putsnings- och tvättalkon till att staden anvisar platser som får täckas med taggar och graffiti.

- Jag lämnade in motionen i augusti och den har behandlats väldigt fort av bildningsnämnden. Vi var flera politiker som skrev under den, säger hon.

Klotter på broräcket.
Bildtext Gångbron totalrenoverades för fem år sedan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Helt enig med Tuuli Hirvilammi var nämnden inte på sitt möte på torsdagen.

- Tyvärr är det så att staden inte kan dela ut kraftiga kemikalier åt invånarna så något allmänt putsningstalko kan det inte bli, men staden kommer att fortsätta ordna städjippon när det är möjligt igen.

Bildningsnämnden stöder hennes tanke på att en arbetsgrupp som ska främja gatukonsten i Borgå och utreda samt informera om platser där det den passar in kan bildas.

Klotter på broräcket.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Nu finns det klotter på så många ställen i Borgå: i Gamla stan, i centrum, i naturen och här på bron. Det borde finnas lagliga graffitiplatser i Borgå. Gatukonst behövs men inte var som helst.

Att hon som grön politiker tar tag i klotterfrågan är lite otippat.

- Det behövs en diskussion om gatukonstens roll i staden som ska finnas till för alla och vara färggrann. Nolltolerans och övervakning är fel väg. Vi behöver förstå orsak och bakgrund till klottrandet, säger Tuuli Hirvilammi.

Klotter på broräcket.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Under en vanlig vardagskväll är gångbron i flitig användning. Antonia Ramsey och Thomas Heikkilä är på väg över ån.

- Ja, visst är det ledsamt att folk klottrar ner saker och ting hela tiden. Det blir mycket jobb för staden att städa upp, säger Thomas Heikkilä.

Antonia Ramsey har gjort tråkiga observationer också på annat håll.

- Jag har noterat att de fina landskapstavlorna är totalt nerklorttade upp vid Näse sten till exempel. Det är jättesynd, säger hon.

Orsaken till klottret får en kort analys.

- Det är ett sätt att få uppmärksamhet, anonymt förstås, utom då i vissa kretsar. Fin graffiti på rätt ställen med tillstånd är sen jättefint och häftigt, säger Thomas Heikkilä.

Diskussion om artikeln