Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Riksdagen röstar om förtroendet för minister Haavisto – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2020
Pekka Haavisto fotograferad utanför Ständerhuset.
Bildtext Sannfinländarna vill ha förtroendeomröstning om utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Riksdagen röstar om förtroendet för minister Haavisto

I dag, tisdag, röstar riksdagen om förtroendet för utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Sannfinländarna föreslog misstroendevotum mot Haavisto i fredags med anledning av hanteringen av finländarna i al-Hol-lägret i Syrien.

I Centralkriminalpolisens förundersökning framgår det att det finns skäl att misstänka att ministern kan ha brutit mot sin tjänsteplikt.

Elektorerna befäste Joe Bidens valseger i USA

Elektorskollegiet i USA röstade som väntat fram Joe Biden som USA:s nästa president natten till tisdag finsk tid. Slutresultatet var att Biden fick 306 elektorsröster medan Trump fick 232.

Joe Biden själv kommenterade elektorsomröstningen sent på måndagen amerikansk tid och betecknade utfallet som en seger för demokratin.

– I den här kampen om USA:s själ har demokratin segrat, sa Biden.

Joe Biden.
Bildtext Joe Biden höll segertal från sin hemstad Wilmington i Delaware.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryska hackerattacker i USA mer omfattande än befarat

Cyberattackerna mot amerikanska ministerier och ämbetsverk var mer omfattande än man först rapporterade.

Även ministeriet för hemlandets säkerhet angreps och ministeriet uppmanar nu företag över hela landet att genast se över sina system för att stärka datasäkerheten.

Hackare ska tidigare ha trängt sig in bland annat i epostsystemen hos USA:s Finans- och handelsministerium.

Ministeriet för hemlandets säkerhet i Washington är ett av minst tre amerikanska ministerier som har utsatts för dataspionage.
Bildtext Ministeriet för hemlandets säkerhet i Washington är ett av minst tre amerikanska ministerier som har utsatts för dataspionage.

Fortsatt stor andel döda på svenska äldreboenden

Coronadödsfallen i Sverige i höst är långt färre än i våras, men fler än i de nordiska grannländerna sammanlagt. Och också i höst har en stor andel av de som dött bott på äldreboende eller fått hemtjänst, visar den svenska coronakommissionens delrapport.

Under mars till september dog 5 995 svenskar i covid-19. 46 procent bodde på äldreboenden och 27 procent fick hemvård.

Från oktober fram till den 7 december har 1 040 svenskar dött i covid-19. 54 procent av dem bodde på äldreboenden, och 25 procent fick hemvård.

Samtidigt visar vårdstatistik att allt färre coronapatienter behöver intensivvård. Dödligheten har minskat betydligt, och en av orsakerna som uppges är att vården fått större kunskap om hur covid-19 ska behandlas.

Två par äldre händer håller i varandra.
Bildtext Den totala mängden bekräftade coronafall i Sverige överskrider nu 320 000. Över över 7 500 har dött i coronan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Era erfarenheter av pensionsslussen

Svenska Yle bad om att få ta del av era erfarenheter av pensionsslussen.

Flera som skrev till oss upplevde att systemet har varit den bästa lösningen i deras situation. Samtidigt har en del upplevt att de sades upp alldeles för tidigt, eftersom systemet också missbrukas.

– På en liten ort är pensionsslussen den enda möjligheten. Många har sparat och byggt upp sitt liv kring en ort: egnahemshus, villa, barn och barnbarn och åldrande föräldrar. Det går inte att riva upp allt för ett jobb för tre år, när man jobbat 40, för att få allt att gå ihop, berättar en läsare.

– Åldersdiskrimineringen handlar inte om att man inte skulle anställa äldre människor, man fortsätter bara ha samma förväntningar på dem som om de vore kärnfriska, energisprängfulla 30 åringar, säger en annan.

Här hittar du alla berättelser.

Två arbetstagare på en arbetsplats.
Bildtext De som är fysiskt trötta har haft glädje av pensionsslussen, säger flera arbetstagare och arbetsgivare som Svenska Yle har talat med.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Väder

I landets västra och östra del är det mest mulet med snöfall eller snöblandat regn. Temperaturen är -1 till +4 grader. I norr är det mulet och lätt snöfall eller duggregn. Temperaturen är -2 till -10 grader.

Diskussion om artikeln